Nieuw online programma laat mensen langer thuis wonen

Array

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg introduceert een uniek online programma dat woningcorporaties, zorgorganisaties, architecten, projectontwikkelaars en gemeenten inzicht geeft in de ruimte die nodig is bij de ontwikkeling van zorg in woningen. Het programma verhoogt de kwaliteit en verlengt de levensduur van nieuwe en bestaande woningen. Het programma wordt officieel gelanceerd tijdens het jaarlijkse Aedes-congres, dat dit jaar plaatsvindt in Arnhem.

Zorg in Woningen is een praktisch, online programma dat met concrete tekeningen aangeeft welke ruimte nodig is voor persoonlijke verzorging, ook als daarbij hulp of hulpmiddelen nodig zijn. Het programma geeft direct inzicht in mogelijkheden en onmogelijkheden van bestaande bouw en nieuwbouw waarbij actuele ruimtelijke eisen zijn gecombineerd met de arbo-richtlijnen voor de zorg.

Gemeenschappelijk en eenduidig inzicht

Zorg in Woningen is een antwoord op de vraag uit de praktijk naar meer gemeenschappelijk inzicht en kennis over de vertaling van zorg naar ruimte. Het programma levert een optimaal, zorgvriendelijk ontwerp dat in het verdere ontwerp- en afstemmingsproces ingezet kan worden. De communicatie tussen samenwerkende partijen wordt hiermee aanzienlijk verbeterd. Daarnaast biedt Zorg in Woningen zicht op de lokale match tussen de huidige woningvoorraad en de toekomstige vraag naar zorgwoningen. En kunnen samenwerkende organisaties nagaan hoe de bestaande woningvoorraad zorgvriendelijk gemaakt kan worden.

Op praktijk toegesneden

Zorg in Woningen is geschikt voor alle partijen die betrokken zijn bij het bieden van zorg in bestaande woningen en bij de bouw van nieuwe zorgwoningen. Zorgorganisaties en woningcorporaties werkten actief mee aan de ontwikkeling van het programma. Daardoor is Zorg in Woningen een op de praktijk toegesneden en gebruiksvriendelijk programma. De ontwikkeling van Zorg in Woningen werd mede mogelijk gemaakt door de ministeries van VWS en VROM/WWI. Geïnteresseerden kunnen zich abonneren via www.zorginwoningen.nl. Op de site kan is tevens een demo film te bekijken.

Recente artikelen