Sint Maartenskliniek opnieuw vier sterren voor gastvrijheid

De Sint Maartenskliniek heeft ook dit jaar vier sterren gekregen van de jury van de Sterrengids voor Gastvrijheidszorg in zorginstellingen. Hiermee is zij wederom als beste ziekenhuis geëindigd voor wat betreft de wijze waarop zij invulling geeft aan gastvrijheid voor patiënten en bezoekers. Dit jaar lieten 110 zorginstellingen zich op dit punt beoordelen door een vakjury. De eerste plekken in de rangorde werden ingenomen door een aantal verzorgings- en verpleegtehuizen.

Gastvrijheidszorg houdt in dat een zorginstelling de wensen van patiënten voorop stelt, in het bijzonder ten aanzien van het eten, drinken, verblijf en de ambiance. Het gastvrijheidmanagement in de Sint Maartenskliniek is volgens de jury consequent doorgevoerd op alle punten die zorgen voor een gevoel van comfort en welbehagen tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Voor iedere afdeling is een visie op het eten en drinken opgesteld. Patiënten die lang in de Sint Maartenskliniek moeten verblijven worden bijvoorbeeld gestimuleerd de maaltijden gezamenlijk te gebruiken. Volgens de jury hebben de medewerkers een uitnodigende, vriendelijke en servicegerichte houding. Tevens vindt men de Maartenskliniek heel sfeervol. Niet alleen dor de mooie ligging, maar ook door de inrichting die niet doet denken aan een traditioneel ziekenhuis.

De innovatieve maaltijdvoorziening bij de Sint Maartenskliniek werd eerder al bekroond met twee onderscheidingen. De reden is dat de patiënt een zo groot mogelijke keuze aangeboden krijgt in wat hij wil eten, wanneer en waar. Door invoering van de ontbijtbuffetwagen kunnen patiënten ’s ochtends zelf een ontbijt samenstellen, afhankelijk van waarin zij op dat moment trek hebben. De patiënt bepaalt zelf waar hij wil eten: op de kamer of in het restaurant waar hij ook kan kiezen voor een ter plekke bereide wokmaaltijd.

‘Gastvrijheidzorg met Sterren’ is een initiatief van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden,het Koksgilde Nederland en Standex Periodieken. Het initiatief wordt ondersteund door de organisaties VDZ, Arcares, LSR, VHVG, ZN en het Ministerie van VWS.

Recente artikelen