Artsen in opleiding zijn gevaar voor gezondheid

De artsen in opleiding zijn overbelast en vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Artsen in opleiding werken tot wel 36 uur zonder onderbreking in de operatiekamer en tot wel 84 uur aan één stuk in het ziekenhuis, wat de kans op een medische fout aanzienlijk vergroot. Dat zegt de Associatie voor de Verdediging van de Rechten van Artsen in Opleiding (ADDMF-AVRAO).
 
Onderbetaald
Daarnaast wordt een groot deel van deze prestaties niet verloond zoals het zou moeten. Het Ministerieel Besluit (MB) van 30 april 1999 dat de algemene criteria vastlegt voor de erkenning van artsen-specialisten, stagemeester en stagediensten wordt in de meeste gevallen niet nageleefd.

De ADDMF-AVRAO diende eerder al klachten in bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. De organisatie heeft vandaag een verzoek ingediend bij de Commissie Volksgezondheid van het federale parlement om onmiddellijk de procedure te starten voor de intrekking van de erkenning van stagemeester en -diensten die het MB van 30 april 1999 het zwaarst overtreden. Daarnaast vraagt de ADDMF-AVRAO dat de Europese richtlijn uit 2003 op korte termijn wordt omgezet in Belgische recht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen