Jonge apotheker in financiële nood

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het modulaire tarief vastgesteld dat apothekers gaan krijgen voor hun werk.
Het modulaire tarief is op zich een zeer eerlijk systeem, waarbij recepten met meer werk ook meer beloning krijgen.

Helaas is er gerekend met een gemiddelde receptopbrengst van EUR 6,10. Dit bedrag is al jaren niet kostendekkend, waardoor apothekers marges op de inkoop moeten bewerkstelligen. Hierin waren bepaalde apothekers zeer succesvol, dus werd een deel van deze inkoopvoordelen via een clawbacksysteem afgeroomd.

Onder leiding van Zorgverzekeraars Nederland en Menzis werd een systeem bedacht van preferentie, waarbij de apotheek zelf geen inspraak meer heeft over de inkoop en dus ook niet over de inkoopmarges. Die marges zijn nu verdampt, waardoor van afroming geen sprake meer zou mogen zijn. Toch blijft de afroming in stand.

Daarnaast is het tarief nog altijd niet kostendekkend. Toch heeft de NZa besloten dat het nog omlaag kan. Voor herhaalrecepten krijgt een apotheek nog maar EUR 5,30 en voor eerste recepten EUR 6,30. Omdat het aantal herhaalrecepten veel groter is, valt eenvoudig te berekenen dat gemiddeld de tariefopbrengst met 5% zal dalen.

Op basis van het preferentiebeleid heb ik voor mijn eigen apotheek uitgerekend dat ik het één jaar zou volhouden voordat ik faillissement kan aanvragen. Nu het tarief ook nog omlaaggaat, zou deze periode sterk worden verkort. Treurig nieuws, omdat ik de apotheek een jaar geleden heb overgenomen. Twintig personeelsleden, mijzelf niet meegerekend, zouden op straat komen. Daarnaast weet ik niet welke apotheek in staat is om mijn patiënten van hun geneesmiddelen te voorzien.

De farmacie in Nederland is nog altijd zeer voordelig en efficiënt. Toch is men bereid om een beroepsgroep en haar dienstverlening om zeep te helpen. Naast de politiek is mijn hoop nu vooral gevestigd op Roger van Boxtel. Hij is voorzitter geworden van de Nederlandse tak van de Internationale Unie ter bescherming van de Natuur. Hij is de man die ons als uitstervende diersoort redden kan.

Pieter Sipkes (34) is apothekereigenaar van Kring-apotheek Seghwaert te Zoetermeer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen