KPMG te Amstelveen winnaar Hersenbokaal 2008

Array

Vandaag reikte de Hersenstichting Nederland haar tweede Hersenbokaal uit aan KPMG te Amstelveen. De organisatie bood twee werknemers, ondanks hun opgelopen beperkingen, volop de gelegenheid hun werk aan te passen aan wat ze nog wél kunnen.

Download Flash Player om deze film te kunnen bekijken.

Met dit initiatief wil de Hersenstichting organisaties voor het voetlicht brengen die mensen met een hersenaandoening op de arbeidsmarkt laten participeren. 27 organisaties zijn door hun werknemer aangemeld. De presentatie van de uitreiking was in handen van Hersenstichting-ambassadeur Rob Trip. De uitreiking vond plaats in CORPUS Congress Centre te Oegstgeest.

De winnaar van de Hersenbokaal is die werkgever die zich het meeste heeft ingespannen om een werknemer met een hersenaandoening in staat te stellen een werkend leven te leiden. De Hersenbokaal is dit jaar een kunstwerk van kunstenares Ans Markus. Zij heeft dit kunstwerk belangeloos ter beschikking gesteld aan de Hersenstichting. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van € 10.000. De winnende organisatie dient dat bedrag te gebruiken om ook andere mensen met een hersenaandoening de kans te bieden een werkend leven te leiden.

KPMG werd aangemeld door de heer G. Ferreira Da Cruz Catarrinho en de heer R.M. Renes. De heer G. Ferreira Da Cruz Catarrinho heeft sinds 2001 last van terugkerende depressies en ervaart daardoor een behoorlijk aantal beperkingen. Werken onder tijdsdruk en het op een breed vlak actief zijn, gaat hem niet meer zo goed af. Hij werkt als supervisor voor de afdeling MKB Noord Holland – Utrecht en heeft, ondanks zijn beperkingen, dezelfde functie kunnen behouden. Wel is hieraan deels een andere invulling gegeven. Zo houdt hij zich nu meer bezig met duidelijk afgekaderde projecten die geen zware deadlines kennen. Zijn werktijden zijn variabel. Mede dankzij de intensieve begeleiding van diverse collega's en zijn leidinggevende kan hij goed functioneren. Over zijn werkgever zegt hij: ‘Het belangrijkst vind ik dat er op een menswaardige manier met mij wordt omgegaan, en gekeken wordt naar wat ik nog kan in plaats van wat ik niet meer kan.'

De heer R.M. Renes liep in 2005 als gevolg van een fietsongeval een hersenkneuzing op. Hierdoor ervaart hij veel cognitieve problemen. Renes is werkzaam op de Department of Professional Practice van KPMG en doet sinds zijn ongeval research naar vaktechnische onderwerpen. Ook is hij een dag per week docent op de universiteit Nijenrode. Voorheen was hij fulltime werkzaam in de accountancy. Hij is weggehaald uit de ‘waan van de dag' en hoeft niet met deadlines te werken. Zijn werktijden zijn variabel. Hij heeft veel begrip voor zijn beperkingen ervaren doordat hij aangepaste werkzaamheden kan uitvoeren. Hij zegt daarover: ‘Zo kan ik mijn vaardigheden optimaal benutten en kan de organisatie er gebruik van maken. Dat laatste omdat mijn werkzaamheden uiteindelijk ook zeer nuttig zijn.'

Uit het juryrapport:
‘Naast de persoonlijke betrokkenheid en inspanningen van de twee afzonderlijke leidinggevenden bij twee verschillende werknemers waar het over gaat, wordt binnen KPMG een duidelijk ‘gedragen' visie waargenomen, bevestigd door de collectieve waarden die het bedrijf aanhangt en dus actief uitdraagt. Deze waarden geven aan waar KPMG voor staat en hoe men werkt binnen het bedrijf. Een van die waarden […]: "We respecteren mensen om wie ze zijn en wat ze kunnen." De cultuur wordt mede gevormd door het beginsel: er is gewoon een plek voor je, die was er en die is er. Dit vindt de jury zeer lovenswaardig.'

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen