Meekijkoperaties in WZA

Op vrijdag 6 juni vindt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een unieke gebeurtenis plaats. Tijdens een symposium voor ongeveer twintig KNO artsen uit heel Nederland zal een aantal operaties te volgen zijn via een live verbinding met de OK. Er wordt een nieuwe techniek gedemonstreerd, de coblatie-methode.

Door middel van een soort ‘mini-soldeerbout’ wordt met behulp van verhit plasma (tussen de 40 en 70 graden Celsius) bijvoorbeeld keel of neusamandelen weggesmolten in plaats van weggeknipt. Ook wordt de methode veel gebruikt voor neusholtecorrecties. In het WZA wordt het echter vooral toegepast bij snurkproblemen, waarbij oneffenheden in huig of gehemelte worden weggesmolten. Patiënten zijn daar zeer bij gebaat.

De voordelen van de coblatie-methode zijn evident. De patiënt heeft minder pijn (ook na afloop van de operatie), de ingreep kan in dagbehandeling plaatsvinden (de patiënt hoeft geen nacht meer in het ziekenhuis te blijven), de wond is minder groot en de ingreep gaat sneller dan op de conventionele manier.

KNO arts Ranny van Weissenbruch van het WZA is één van de eerste KNO artsen in het noorden (zo niet de eerste) die deze techniek toepast. Hij zal op 6 juni samen met twee collega’s operaties uitvoeren die door een deel van de symposiumgangers in de operatiekamer zelf kan worden bijgewoond en een ander deel kan de operaties via een live verbinding volgen in de vergaderzaal. Naast de coblatie-methode zal er nog een medische primeur te zien zijn: de digi pointeur. Dit is een soort ‘navigatiesysteem’ voor de neusholte. Door middel van een in de computer ingevoerde CT-scan kan een arts veel nauwkeuriger manoeuvreren, waardoor de neusholtes veel preciezer kunnen worden schoongemaakt. Dit is van belang omdat een KNO arts soms dicht bij de hersenen opereert en daar mag logischerwijze geen schade worden veroorzaakt.

Dat een dergelijk symposium, dat door ATOS medical en de maatschap KNO van het WZA wordt georganiseerd, in een relatief klein ziekenhuis plaatsvindt, is redelijk uniek. Zeker omdat het technieken betreft die waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd een grote vlucht zullen nemen en overal in Nederland zullen worden toegepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen