Meerderheid niet eens met kabinet om brief embryoselectie in te trekken

Array

Tweederde (66%) van de bevolking is het eens met staatssecretaris Bussemaker (PvdA) die eerder deze week in Netwerk aankondigde dat ze de mogelijkheden voor embryoselectie bij reageerbuisbevruchting wil verruimen. Dat blijkt uit opinieonderzoek van Maurice de Hond/Peil.nl waarvan de resultaten vrijdagavond in het televisieprogramma Netwerk bekend werden gemaakt. Onder druk van het kabinet moet Bussemaker terugkomen op dat voornemen en zal ze de Tweede Kamer een nieuwe brief sturen, die eerst in het kabinet wordt besproken. Vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) is fel gekant tegen de plannen van Bussemaker.

Voor het kabinet lijkt de confrontatie tussen Bussemaker en Rouvoet daarmee van de baan, maar het onderzoek van De Hond toont aan dat de achterban van de coalitiepartijen nog scherp verdeeld is. 61 procent van alle Nederlanders wil niet dat de brief van Bussemaker wordt ingetrokken. Ruim driekwart van de PvdA-achterban (76%) wil niet dat Bussemaker terugkomt op haar voornemen, 85 procent van de ChristenUnie wil dat wél. Bij het CDA loopt de scheiding precies door het midden: 51% van de CDA-stemmers zegt Bussemaker te steunen.

Staatssecretaris Bussemaker liet maandag in Netwerk weten dat ze de mogelijkheden voor embryoselectie wil verruimen, waar het gaat om erfelijke, agressieve vormen van borst- en darmkanker.

Het onderzoek door Maurice de Hond werd vandaag gehouden, voordat het besluit van het kabinet bekend werd om een nieuwe brief aan de Tweede Kamer te sturen.

De uitgebreide resultaten zijn na te kijken op www.peil.nl

Bron: Netwerk 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen