Nieuw systeem voor revalidatie in het Militair Revalidatie Centrum (MRC)

Array

In het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn wordt vrijdag een nieuw revalidatiesysteem in gebruik genomen dat patiënten in een virtuele omgeving behandelt.

Het in Israël ontwikkelde systeem Computer Assisted Rehabilitation Environment (Caren) bestaat uit een platform dat in zes richtingen kan bewegen. Als piraat met een houten been probeer je jezelf staande te houden op een wiebelend bootje. Het zou een scene kunnen zijn uit een van de vele pc-spelletjes. Het betreft hier echter geen game, maar de in Israel ontwikkelde virtuele revalidatieomgeving CAREN. MRC Aardenburg kocht als eerste in Europa het systeem aan.

CAREN staat voor Computer Assisted Rehabilitation Environment. Het is een revalidatiesysteem dat gebruikmaakt van een virtuele omgeving. Patienten nemen plaats op een rond platform dat in zes richtingen kan bewegen en kijken naar een groot projectiescherm. Op het lichaam kunnen markers worden aangebracht die licht van verschillende lichtbronnen reflecteren. Sensoren pikken het weerkaatste licht op en sturen deze gegevens naar een computer. Deze maakt hiervan een zogenaamde motion capture, een weergave van het bewegend lichaam. In de vorm van een piraat (of een ander personage) kan de bewegende patient op het videoscherm worden weergegeven.
Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, vertelt kol-revalidatiearts Willem Wertheim, hoofd van de medische dienst MRC Aardenburg. Ten eerste kan het systeem de motorische activiteiten van een patient ondersteunen, waarbij de mate waarin het platform corrigeert, kan worden ingesteld. Hierdoor wordt voor de patient het gevoel van stabiliteit versterkt. Gedurende de therapie kan de moeilijkheidsgraad worden verhoogd. Het systeem kan ook precies andersom worden gebruikt. Het platform kan de patient juist uit balans brengen, wat ook op het videoscherm voor hem in beeld wordt gebracht. De patient moet zelf corrigeren om niet te vallen. Hieraan kan ook een spelelement worden gekoppeld waarbij de handen in de ruimte bewegen en ballen op het scherm moeten raken. Ook kan een compleet personage op het scherm de bewegingen van de patient nabootsen. Een piraat met een houten been kan een patient met een geamputeerd been representeren.

Met het systeem kunnen verschillende doelgroepen patienten worden behandeld. Denk hierbij aan amputaties aan de onderste extremiteiten, niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een CVA of neurotrauma, de ziekte van Parkinson, MS en andere neurologische aandoeningen met gevolgen voor de mobiliteit. Verder komen ook rugpatienten met bewegingsangst, revalidanten met knieproblemen en patienten met angststoornissen voor behandeling in aanmerking.

Wertheim is vurig pleitbezorger om het systeem naar Doorn te halen. Bij MRC Aardenburg wekte het systeem onze interesse, vervolgt hij. Voor wetenschappelijk onderzoek bestaan er soortgelijke opstellingen, maar de inzet voor revalidatie is nieuw. In februari vertrok ik samen met een psycholoog en

een fysiotherapeut naar het Sheba Hospital nabij Tel Aviv om het apparaat met eigen ogen te aanschouwen. We waren direct enthousiast. Een tweede reis volgde, samen met commandant MRC Lkol Van Moerkerk en Bgen-arts Van der Meer, commandant Bedrijfsgroep Gezondheidszorg. Zij gaven groen licht voor het project.

Na Tel Aviv is Doorn de tweede plaats in de wereld waar CAREN wordt geinstalleerd. Daarmee lopen we voor op de Verenigde Staten die het systeem ook hebben besteld, zegt Wertheim met enige trots. In december moet het systeem operationeel zijn. We moeten dus nog een beetje geduld hebben, wat soms niet makkelijk is. Bij veel patienten zou CAREN nu al zijn nut kunnen bewijzen. We verwachten dat het systeem optimaal zal worden ingezet. Daarnaast willen we in de avonduren en weekenden CAREN gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Het MRC in Doorn is het eerste revalidatiecentrum in Europa dat een dergelijke techniek gebruikt. Patiënten zouden door het systeem 30 tot 40 procent sneller kunnen revalideren dan door traditionele behandelmethoden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

5 thoughts on "Nieuw systeem voor revalidatie in het Militair Revalidatie Centrum (MRC)"

  1. Een doorbraak in revalidatieland!!
    Wanneer volgt het 2e centrum in Nederland? Dit moet op grote schaal worden uitgerold om al die mensen met beperkingen de kwaliteit van leven te verbeteren.

  2. MOTEK MEDICAL is een nederlandse bedrijf (een van de eigenaars is Israelisch)

  3. Medicalfacts Redactie

    @ Oz, bedankt voor je toevoeging. Motek Medical is inderdaad betrokken bij dit project. Hier vind je de website van het bedrijf. bedankt voor je toevoeging

  4. is of kan het systeem ook gebruikt worden voor arm amputaties?

  5. Het is een geweldig aparaat, mijn man gebruikt het nu 2 keer in de week en hij gaat super snel vooruit.
    Goeie uitvinding en er zouden er meer moeten komen, maar je de kosten hè?

Comments are closed.

Recente artikelen