Commissie BOM bepaalt plaats van Torisel bij niercelkanker

Recentelijk heeft de commissie BOM de plaats bepaald van Torisel® (stofnaam temsirolimus) bij de behandeling van niercelkanker (niercelcarcinoom) met een slechte prognose. "Temsirolimus heeft een meerwaarde bij de behandeling van patiënten met voortgeschreden niercelcarcinoom (niercelkanker) met een slechte prognose, die nog in een redelijke conditie verkeren", aldus de conclusie van de commissie. De commissie BOM (Beoordeling Oncologische Middelen) van de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen (NVMO) wordt in Nederland gezien als autoriteit op het gebied van het beoordelen van nieuwe oncologische geneesmiddelen of indicaties. Torisel is een innovatieve behandelmogelijkheid voor niercelkanker met een slechte prognose. Het werkt via een nieuw mechanisme en heeft bij deze patiëntengroep voor het eerst een verlenging van de overlevingsduur aangetoond.

Torisel
Torisel is geregistreerd voor de behandeling van uitgezaaide niercelkanker (gemetastaseerd niercelcarcinoom) bij patiënten met een ongunstige prognose (ten minste drie van de zes prognostische factoren). Torisel werkt via het zogenaamde mTOR-pathway. Dat wil zeggen dat Torisel zich direct richt op het eiwit in de cel met een centrale rol bij processen zoals de celdeling (celproliferatie) en de nieuwe bloedvatvorming onder andere in tumoren (angiogenese). Torisel remt deze processen.

Voor niercelkanker patiënten met uitzaaiingen en een slechte prognose, is bewezen dat met Torisel zowel de levensduur (overall survival) als de termijn dat de ziekte niet verergert (progression-free survival) significant toenemen. Onderzoek in vergelijking met een bestaand middel (interferon-alfa) heeft aangetoond dat de gemiddelde overlevingsduur (overall survival) van patiënten met uitgezaaide niercelkanker en een slechte prognose door Torisel met bijna de helft toeneemt (10,9 maanden versus 7,3 maanden bij interferon-alfa). Daarnaast wordt bij deze patiënten de termijn dat de ziekte niet verergert (progression-free survival) significant verlengd (5,6 maanden versus 3,2 maanden bij interferon-alfa).(1)

De Europese Commissie keurde Torisel in november 2007 goed als eerste aangewezen behandeling (eerstelijns) voor uitgezaaide niercelkanker met een slechte prognose. Voor niercelkankerpatiënten met uitzaaiingen en een gemiddelde of goede prognose zal Torisel als tweedelijns behandeling of in combinatie met een bestaande behandelmogelijkheid worden onderzocht. Verder is de positieve werking van het mTOR-mechanisme van Torisel ook op andere vormen van kanker in onderzoek.

(1) Referentie: Hudes G et al. Temsirolimus, interferon alfa, or both for advanced renal-cell carcinoma. N Engl J Med. May 31 2007;356(22):2271-2281.


Commissie BOM

De commissie Beoordeling Oncologische Middelen (BOM, www.nvmo.org/nvmo_commissies_commissie_bom.htm) van de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen (NVMO www.nvmo.org) is ingesteld om te beoordelen of oncologische middelen een plaats behoren te hebben in de dagelijkse praktijk. Dit vanuit de opvatting dat aansluitend op registratie van een middel de oncologische relevantie ervan wordt bezien. De commissie bestaat uit onafhankelijke wetenschappers (www.nvmo.org/nvmo_commissies_commissie_bom.htm). De resultaten van de BOM-beoordelingen worden als voorpublicatie op de NVMO-website geplaatst en tevens in het tijdschrift Medische Oncologie gepubliceerd.

Wyeth

Torisel wordt op de markt gebracht door Wyeth Pharmaceuticals bv te Hoofddorp ( www.wyeth.nl ). Wyeth Pharmaceuticals bv informeert momenteel de professionals die bij de behandeling van niercelkanker betrokken zijn, zoals urologen en oncologen. Wyeth Pharmaceuticals bv is onderdeel van Wyeth, één van de meest vooraanstaande ontwikkelaars en makers van receptgeneesmiddelen, vaccins, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en veterinaire preparaten.

Bijlage: Advies BOM-commissie, gepubliceerd in Medische Oncologie nummer 2, mei 2008 (pagina 43 en 45)

Recente artikelen