Jongvolwassenen hebben meer informatie nodig over seksualiteit

0
208

Sensoa zoekt jongvolwassenen die over hun seksuele ervaringen willen praten, maar vindt nauwelijks kandidaten.'
Je zou verwachten dat jongvolwassenen ondertussen alles al over seksualiteit weten. Dat klopt voor een deel ook, maar voor velen is het niet slecht om te herhalen wat ze als jongere hebben geleerd', zegt Ilse Vandevelde van Sensoa. 'Want op het vlak van ongewenste zwangerschappen, besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en seksueel grensoverschrijdend gedrag scoren de jongvolwassenen – tussen 20 en 30jaar – opvallend slecht.'

'Het is moeilijk om cijfers te geven. Maar bij de studentenpopulatie zien we de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia geregeld opduiken. Studentes weten vaak niet dat ze de soa hebben omdat ze er weinig last van ondervinden. Tien procent van de studenten, vooral meisjes, heeft ook ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Niet weinig', aldus Vandevelde.Binnen deze doelgroep volgen de relaties elkaar snel op. 'Maar elke relatie beschouwt men als de definitieve relatie. Telkens is het weer onderhandelen of het nog wel nodig is om veilig te vrijen. Gevolg: velen gebruiken het condoom niet langer, zonder vooraf een soa-test te laten doen.'
Omdat Sensoa volgend jaar een grote campagne wil lanceren die zich specifiek naar die doelgroep richt, houdt ze in juni en juli groepsgesprekken met jongvolwassenen van 20 tot 30 jaar. 'Dit is een vrij nieuwe doelgroep voor ons', zegt Vandevelde. 'Met de gesprekken willen we de seksuele ervaring, seksualiteitsbeleving en vragen en noden van jongvolwassenen in kaart brengen, als basis voor onze campagne.'

In totaal zoekt Sensoa 48 mensen, hetero en seksueel actief, voor gespreksavonden in Gent en Antwerpen. 'Alleen vinden we nauwelijks kandidaten', zegt Vandevelde. 'Twee weken geleden lanceerden we een oproep met affiches in bibliotheken en culturele centra. Daarop kwam geen enkele reactie. Daarom hebben we gisteren (eergisteren, red.) een noodoproep op verschillende blogs geplaatst. Die leverde al enkele kandidaten op, maar nog veel te weinig.' En de eerste gesprekken zijn al binnenkort.

'De examens mogen geen excuus zijn', zegt Vandevelde. 'De gesprekken voor 20- tot 25-jarigen hebben we speciaal in juli ingelast. Ik denk dat de problemen dieper liggen. Jongvolwassenen voelen zich niet door het thema seksualiteit aangesproken omdat ze denken geen informatie nodig te hebben. Het is een groep die volop de wereld aan het ontdekken is, die ook de ruimte van de samenleving krijgt om dat te doen. Daardoor voelen ze zich een beetje ongenaakbaar en zijn ze zich niet altijd bewust van de risico's, ook op seksueel vlak.'

Wie wil deelnemen aan de gesprekken, krijgt een bioscoopcheque.