Keizersnede bij stuitligging vaak onnodig

Keizersnede bij stuitligging is vaak onnodig. Via een uitwendige behandelmethode kan 46% van de zwangere vrouwen geholpen worden zonder dat er hoeft te worden gesneden. Een stuitligging komt ongeveer 8.000 keer per jaar voor.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een artikel van gynaecologen mw. S.M.I. Kuppens, dr. T.H.M. Hasaart, verloskundigen mw. M.W.P. van der Donk, mw. dr. H.A.A. Wijnen en hoogleraar prof. dr. V.J.M. Pop uit het Catharina-ziekenhuis te Eindhoven. Normaal gesproken ligt een baby aan het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Bij 3 tot 5% van vrouwen met een zwangerschap langer dan 36 weken heeft de foetus een stuitligging. Dat betekent dat het kontje of de voetjes het laagst liggen. Het aantal keizersneden bij stuitligging is in de afgelopen jaren fors toegenomen van 50% in 2000 tot 80% in 2006. Dit terwijl een keizersnede nadelen heeft zoals de kans op overlijden en een forse toename van complicaties bij toekomstige zwangerschappen.
De onderzoekers ontwikkelden in 2003 een protocol om de baby van stuitligging naar hoofdligging te draaien, de zogenoemde uitwendige versie. Hierbij wordt de stuit uit het bekken geduwd, terwijl een tweede arts het foetale hoofd richting bekkeningang duwt.

Dit protocol werd in de periode 2004-2006 uitgevoerd bij 209 zwangere vrouwen. Bij 46% bleek de uitwendige versie succesvol.

Volgens de onderzoekers is het routinematig uitvoeren van uitwendige versie een eerste vereiste voor goede expertise. In een verloskundige praktijk doen zich per jaar 3 tot 5 stuitliggingen voor. Op basis van dit kleine aantal kan men geen goede expertise opbouwen, zo stellen de onderzoekers. Een gynaecoloog die incidenteel een versie uitvoert, zal ook niet genoeg handigheid opbouwen. ‘Daarom pleiten wij voor het opzetten van een polikliniek voor uitwendige versie met een vast team van getrainde verloskundigen of gynaecologen. Elke zwangere met een kind in stuitligging moet deze mogelijkheid aangeboden krijgen’, aldus de artsen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Recente artikelen