Rabbijnen: embryo heeft nog geen ziel

Array

Embryo's die niet in de moeder zijn teruggeplaatst, hebben volgens de Joodse wet geen ziel. Stamcelonderzoek en embryoselectie zijn dus toegestaan. Dat zei Avraham Steinberg, orthodox-Joods rabbi, neuroloog en medisch-ethicus deze week, bij het aanvaarden van een eredoctoraat van de Bar-Ilan Universiteit van Ramat Gan in Israël.

Kardinaal Keith O'Brien verweet christelijke Britse politici juist deze week dat ze hun geweten te weinig laten spreken als ze stemmen over embryo-onderzoek. ,,U hoeft zich nooit te schamen als u getuigt van uw Heer.''

Rabbijn Steinberg nam afstand van de positie van de Rooms-Katholieke Kerk, die van mening is dat een vrucht gelijk na de conceptie als menselijk leven moet worden beschouwd. ,,Dat maakt van het vernietigen ervan moord'', stelde Steinberg vast. Joodse rabbijnen hebben verschillende opvattingen over het moment waarop een vrucht beschouwd moet worden als menselijk leven, zei Steinberg, ,,maar de meesten zijn het erover eens dat een embryo veertig dagen na de innesteling in de baarmoeder een ziel krijgt''. 

Lees verder in het Nederlands Dagblad>>

Recente artikelen