Een onverwachte verpakkingscode voor DNA

Dr. Fred van Leeuwen en collega-onderzoekers van het NKI-AVL ontdekten dat het enzym Dot1 op  een afwijkende manier de verpakking van het DNA in de cel beïnvloedt. Dat schrijven ze in het juninummer van het toonaangevende vakblad Nature Structural and Molecular Biology. Dot1 is betrokken bij het ontstaan van leukemie.

Elke lichaamscel bevat erfelijk materiaal (DNA) met een gecombineerde lengte van twee meter. Om dat DNA in een celkern van slechts een tiende millimeter te passen, worden de DNA-strengen strak opgerold rond kleine verpakkingseiwitten, histon-eiwitten.

Veranderingen in de verpakking van DNA beïnvloedt de activiteit van genen. Via methylering kan die verpakking veranderd worden. Door methylering worden biochemische groepen aan de uiteinden van verpakkingseiwitten gekoppeld.

Aan zo’n uiteinde kunnen 0, 1, 2 of 3 biochemische groepen gekoppeld worden. De heersende gedachte onder wetenschappers was altijd dat de koppeling van één biochemische groep een ander effect heeft dan de koppeling van drie biochemische groepen.

Dr. Fred van Leeuwen en collega’s van het NKI-AVL hebben nu aangetoond dat het mechanisme van methylering met hulp van het enzym Dot1 anders verloopt. Het blijkt dat Dot1 een ingewikkeld systeem reduceert tot een alles of niks situatie: wél of niet methyleren.

Dot1 is een belangrijk enzym, omdat het onder andere betrokken is bij het aan- en uitschakelen van genen en bij het ontstaan van bepaalde vormen van leukemie.

Het onderzoek van Van Leeuwen helpt bij het ontrafelen van de mechanismen waarmee Dot1 gestuurde methylering die processen beïnvloeden.

Meer informatie?

Het artikel in Nature Structural and Molecular Biology
http://www.nature.com/nsmb/journal/v15/n6/abs/nsmb.1432.html

News & Reviews Nature Structural and Molecular Biology
http://www.nature.com/nsmb/journal/v15/n6/full/nsmb0608-542.html

Bron: AvL 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen