Allochtone zorgconsulent voor betere zorg aan niet-westerse patiënt

Array

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam-West stelt drie ‘allochtone zorgconsulenten’ aan om de zorg aan niet-westerse allochtone patiënten te verbeteren. Zij zijn 'culturele tolken', die een vertaalslag kunnen maken tussen de belevingswereld van de autochtone zorgverlener en die van de allochtone patiënt.

Het merendeel van de patiënten van het ziekenhuis is niet-westers allochtoon. Uit onderzoek van het ziekenhuis is onlangs gebleken dat er gemakkelijk misverstanden ontstaan tussen (autochtone) zorgverleners en niet-westerse allochtone patiënten als gevolg van culturele verschillen. Zo kan het zijn dat allochtone patiënten bepaalde informatie, die een arts nodig heeft voor een goede zorg, om culturele redenen achterhouden, zoals informatie over erfelijke ziekten.

Culturele tolken
Om het wederzijds begrip en daarmee de zorg voor niet-westerse allochtone patiënten te verbeteren, stelt het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis drie zorgconsulenten van Turkse en Marokkaanse afkomst aan op de afdeling hematologie/oncologie en de polikliniek gynaecologie.
‘Autochtone zorgverleners hebben te weinig kennis over de allochtone leefwereld. Zij hebben behoefte aan advies over de juiste bejegening van niet-westerse allochtone patiënten. Aan de andere kant blijken allochtone patiënten te weinig kennis te hebben over ziekten, behandelingen en de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg. De allochtone zorgconsulent kan aan beide kanten bijdragen aan kennisvermeerdering en als “culturele tolk” een vertaalslag maken tussen de belevingswereld van de zorgverlener en die van de patiënt,’ licht gynaecoloog Reinhard Maas toe.

Opluchting
De zorgconsulenten houden dagelijks een telefonisch spreekuur voor zowel zorgverleners als patiënten, en gaan iedere dag langs op de afdelingen om kennis te maken met allochtone patiënten. De patiënten kunnen deze kennismaking zeer waarderen. ‘Ik zie heel veel opluchting op de gezichten van allochtone patiënten als de zorgconsulente de mensen in hun eigen taal en wijze benadert,’ vertelt verpleegkundig specialist oncologie Peggy den Hartog. ‘Aan de andere kant komen vanuit de zorgverleners zelf ook steeds meer consultaanvragen. Alle zorgverleners staan open voor deskundigheidsbevordering door de zorgconsulenten.’

Recente artikelen