Aspirine laat symptomen schizofrenie afnemen

Array

Sinds geruime tijd zijn er aanwijzingen dat ontstekingen mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van schizofrenie. Om deze relatie verder te onderzoeken, onderzocht Wijnand Laan een groep mensen met een aan schizofrenie gerelateerde aandoening. Zij werden gevraagd mee te doen aan een onderzoek waarbij men naast de gebruikelijke anti-psychotica ofwel aspirine ofwel placebo kreeg voorgeschreven.

Aspirine is een van de meest bekende, en veilige ontstekingsremmers. Ter bescherming van de maag kregen ook alle deelnemers maagzuurremmers voorgeschreven. Noch de deelnemers, noch de onderzoekers wisten welke medicatie de deelnemers kregen voorgeschreven. Elke maand werden de deelnemers gezien en werden vragenlijsten afgenomen om de ernst van de symptomen te bepalen. Na drie maanden bleken de mensen die de aspirine voorgeschreven kregen significant minder symptomen van schizofrenie te ervaren dan de mensen in de placebogroep. Dit resultaat bevestigt de rol van het immuunsysteem in het ontstaan van schizofrenie. Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden naar de lange termijn effecten van ontstekingsremmers op het beloop van deze aandoening.

  03-07-2008, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Wijnand Laan, Geneeskunde Proefschrift: Anti-inflammatory drugs and psychosis Promotor 1: Prof.dr. D.E. Grobbee Promotor 2: Prof.dr. R.S. Kahn Copromotor 1: Dr. H. Burger  

Recente artikelen