De genen van hartfalen

Array

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om genoeg bloed te pompen om aan de behoefte van het lichaam te voldoen. Het hart reageert op stresssignalen, zoals een hartinfarct, een chronisch verhoogde bloeddruk door te groeien (hypertrofie). Hypertrofie is in eerste instantie vaak een goede aanpassing van het hart om beter te kunnen samentrekken, maar door een nog onbekend mechanisme resulteert hypertrofie in een later stadium vaak in hartfalen, waarbij de hartwanden heel dun zijn en het hart slecht klopt.

Meriem Bourajjaj laat in haar proefschrift zien dat de calcineurine/NFAT-route een belangrijke rol speelt in hypertrofie en falen van de hartspiercel. Daarnaast beschrijft ze verschillende belangrijke NFAT-gerelateerde genen in de hartspier. Dit alles kan een mogelijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van toekomstige therapeutische medicijnen voor de behandeling van hart- en spierziekten.

  03-07-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Meriem Bourajjaj, Geneeskunde Proefschrift: Nuclear Factor of Activated T cells (NFAT): key regulator of cardiac hypertrophy and skeletal muscle adaptation Promotor 1: Prof.dr. H.C. Clevers Copromotor 1: Dr. L.J. de Windt

Recente artikelen