Fabrikanten stunten met dure merkmedicijnen

Array

De fabrikanten stunten met de prijzen omdat ze bang zijn met hun middelen te blijven zitten. Vanaf 1 juli vergoeden de meeste zorgverzekeraars alleen de goedkoopste variant van een lijst met de 36 meest voorgeschreven pijnstillers, antidepressiva, cholesterolverlagers, antibiotica en antimigraine middelen.

Hoewel er al veel goedkopere medicijnen voorhanden zijn, worden apothekers aangespoord hun patiënten voor meerdere maanden dure medicijnen op voorraad mee te geven. Zo kunnen de apothekers deza maand nog duizenden euro's extra verdienen. De fabrikanten Katwijk Farma en Apothecon bieden hun medicijnen voor een spotprijsje aan in de hoop van hun voorraden af te komen.

De producten die duurder zijn, worden meestal niet meer vergoed en de fabrikanten raken hun voorraad niet meer kwijt. "We hebben nog voor 2,5 miljoen aan medicijnen liggen", zegt Raymond Lansink, salesmanager bij Apothecon.

Apothekers kunnen de medicijnen vervolgens voor de volle prijs aan patiënten doorverkopen en het verschil in eigen zak steken

Recente artikelen