Politieke onwil voedt de hiv-epidemie onder drugsgebruikers, homomannen en prostituees

Op 10 en 11 juni kijken de lidstaten van de Verenigde Naties in New York wat er terecht is gekomen van de afspraken die ze in 2001 hebben gemaakt over het bestrijden van hiv en aids (VN High Level Meeting). Directeur Ton Coenen van het Aids Fonds neemt ook deel aan de vergadering. En van de opvallende feiten uit de reportages van 147 landen is dat meer dan de helft nog steeds geen maatregelen heeft getroffen om hiv te voorkomen bij drugsgebruikers, homomannen en prostituees. In bijna alle gevallen is het gebrek aan een aanpak te wijten aan politieke onwil. Terwijl er goede methoden zijn om hiv-verspreiding onder deze groepen te voorkomen.

Politieke onwil

Drugsgebruikers, homomannen en prostituees hebben met elkaar gemeen dat ze een groter risico lopen op hiv-infectie. In veel landen zijn ze gemarginaliseerde groepen, of met andere woorden voor beleidsmakers bestaan ze niet. De Verenigde Naties heeft gekeken naar landen waar hiv voornamelijk onder deze groepen voorkomt. Zo blijkt dat 66% van deze landen geen gerichte aanpak heeft om de verspreiding van hiv onder drugsgebruikers tegen te gaan, 61% kent geen aanpak richting homomannen. Voor prostituees is er geen aidspreventie in 39% van de landen. In veel gevallen hebben landen hun aanpak niet goed afgestemd op hoe de epidemie verloopt. Rusland investeert bijvoorbeeld niet in methadonklinieken of spuitomruilprogrammas. Dat is onvoorstelbaar als je weet dat meer dan 80% van de mensen met hiv in Rusland injecterende drugsgebruikers zijn. Bovendien heeft slechts 3% van de hiv-positieve drugsgebruikers er toegang tot behandeling met hiv-remmers. Als je hiv onder drugsgebruikers echt wil bestrijden dan moet je een pragmatische aanpak hanteren en geen ideologische aanpak waarbij je drugsgebruikers criminaliseert, aldus Ton Coenen.

Nederlandse inbreng

Tijdens de bijeenkomst van 10 en 11 juni zal secretaris-generaal Ban-Ki-moon aanbevelen om hiv-preventie onder deze groepen prioriteit te maken en dat alle obstakels die dit in de weg staan, moeten worden weggewerkt. Het Aids Fonds heeft hiv-preventie onder gemarginaliseerde groepen als een van de speerpunten gemaakt van haar beleid. Tijdens de bijeenkomst zal zij het Nederlandse succesverhaal van spuitomruil en methadonverstrekking als voorbeeld stellen.

De kwetsbare positie van mannen die seks hebben met mannen in met name Afrika, Latijns-Amerika en Azi, heeft het Aids Fonds ertoe aangezet om samen met andere partijen The Global Forum on MSM & HIV op te richten. En van de taken van het forum is om ervoor te zorgen dat er in elk landelijk plan voor aidsbestrijding expliciet een paragraaf komt over mannen die seks hebben met mannen.

Recente artikelen