VUMC: Een positieve afsluiting van een hectische periode

Array

Op 8 juni organiseerde de kinder intensive care van VU medisch centrum een terugkomdag voor patiëntjes die op deze afdeling hebben gelegen, hun ouders, broertjes en zusjes. In recreatiegebied Spaarnwoude vermaakten de kinderen zich met activiteiten als muziek, vliegers maken en kanovaren, terwijl hun ouders bijpraatten met medewerkers van de afdeling en andere ouders. Met de terugkomdag wil de afdeling de gezinnen de mogelijkheid bieden in een ontspannen sfeer terug te kijken op een hectische periode. VUmc is het enige ziekenhuis dat deze vorm van nazorg aanbiedt.

Kinderintensivist Frans Plötz: "Als kinderen opgenomen worden op de intensive care, balanceren ze op het randje van leven en dood. Als ze opknappen gaan ze snel naar de kinderafdeling of een ander ziekenhuis. Daar wordt het kind verder gevolgd. Wij zien het niet meer terug. Pas later blijkt de impact van de IC-opname op het hele gezin. Met de terugkomdag geven we onze patiëntjes en hun familie de mogelijkheid deze periode op een positieve manier af te sluiten."

VU medisch centrum organiseerde de terugkomdag voor de tweede keer. De reacties van ouders zijn positief. "Of je andere ouders nu persoonlijk kent of niet, je weet dat iedereen hetzelfde heeft meegemaakt. Dat maakt deze dag zo bijzonder", aldus een vader. De kinder IC stuurt binnenkort alle deelnemers een vragenlijst toe om de meerwaarde van de terugkomdag en de behoefte aan andere vormen van nazorg, speciaal gericht op de IC-periode, te inventariseren.

Recente artikelen