Belgische artsen nog niet enthousiast voor eHealth

Array

Binnenkort buigt het Beligische parlement zich over de oprichting van eHealth, een elektronisch platform waarmee medische gegevens uitgewisseld kunnen worden. De Belgische arsten vrezen echter dat het medische geheim en de privacy van de patiënt in het gedrang komen.

De Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is vooral boos omdat ze niet betrokken werd bij de uitwerking van het plan. 'Dit is een duidelijke uitbreiding van de macht van de ziekenfondsen.'

Buitenspel gezet
Vorige week pas kreeg BVAS weet van het nieuwe wetsontwerp, dat nog voor de zomer in het parlement zal worden gestemd. "De tekst zit in een programmawet van meer dan 1.000 pagina's in totaal. Het is alsof het de bedoeling is dat dit stoemelings mee goedgekeurd wordt, zonder dat er een deftig debat over gevoerd kan worden", fulmineert dokter Marc Moens, ondervoorzitter van BVAS.

Het wetsontwerp zet de artsen bijna volledig buitenspel, meent dokter Moens "Er wordt een autostrade gecreëerd met medische informatie, maar enkel overheidsdiensten en de ziekenfondsen kunnen erop. Het raadplegen van een medisch dossier door een andere arts is niet geregeld. Het beleid zal dus volledig aan de artsen ontsnappen, terwijl het gegevens betreft van patiënten die zich aan de arts toevertrouwen en hen hun vertrouwen schenken."

Machtsconcentratie
BVAS maakt zich ook zorgen over de machtsconcentratie in handen van Frank Robben, administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid én stuwende kracht achter dit project. Hij krijgt ook de dagelijkse leiding over het eHealth-platform en is bovendien ook lid van de privacycommissie. Dokters Moens: "In het ontwerp staat dat om de vertrouwelijkheid te garanderen er aan de privacycommissie een vergunning gevraagd moet worden. Met andere woorden, meneer Robben moet aan zichzelf een vergunning vragen. Ik heb niets tegen de persoon van Frank Robben, maar wel tegen het systeem. Dit roept toch grote vragen op."

Dokter Moens en BVAS zien naar eigen zeggen ook waar de achterliggende reden voor dit alles zit. "Op dit eigenste moment is een werkgroep een tekst aan het voorbereiden waarmee de macht van de geneesheer-adviseur bij het ziekenfonds uitgebreid zal worden", stelt dokter Moens. "Hij zal degene zijn die zal beslissen wie nog medicijnen krijgt en wie niet. De geneesheer-adviseur krijgt via dit systeem inzage in het medisch dossier van de patiënt en kan dus ook de diagnose zien. Hij kan dan bekijken of de behandeling die de arts voorstelt wel betaalbaar is voor de ziekteverzekering. Dit is een heel duidelijk systeem dat op poten wordt gezet om budgettaire redenen en dus niet in het voordeel van de patiënt zal zijn."

Politieke situatie
Volgens Frank Robben is het systeem, zoals het wetsontwerp, nu voorstelt, wel degelijk veilig. Hij ziet eerder een natuurlijke afkeer vanwege de artsen voor alles wat verandering inhoudt. "Ik heb dit debat al eerder meegemaakt, bij de oprichting van de Kruispuntbank voor sociale zekerheid. Toen kregen we vanuit allerhande hoeken ook deze argumenten te horen."

Bovendien is dit wetsontwerp maar een eerste stap. "Ik wil best toegeven dat de voorbereiding nogal warrig verliep, waardoor misschien de indruk is gewekt dat de artsen buitenspel werden gezet. Maar dat heeft vooral te maken met de politieke situatie. Ik kon geen ontwerp voorstellen aan een regering die er niet was. Zodra die er wel was en de inlooptijd voorbij was, ben ik met mijn ontwerp gekomen. Maar bij de uitwerking ervan zullen de artsen, net als alle gebruikers ervan wel degelijk worden betrokken."

Robben geeft ook nog mee dat hij binnen de privacycommissie niet meebeslist over zaken binnen zijn sector.

Recente artikelen