Licht remt depressie demente bejaarden

Array

(ANP) – Demente bejaarden die langdurig in goed verlichte ruimten zitten, hebben minder last van depressieve buien en een slecht humeur.

Veel licht remt ook de cognitieve achteruitgang. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN). Het gezaghebbende Journal of the American Medical Association (JAMA) berichtte gisteren over de resultaten.

Bij mensen met dementie raakt de biologische klok geleidelijk van slag, waardoor ze ’s nachts slechter slapen. Extra licht remt dit proces. Het effect is vergelijkbaar met de verbeteringen die bereikt kunnen worden met de medicijnen die nu aan patiënten met Alzheimer worden gegeven. Maar licht mist de negatieve bijwerkingen van de medicijnen.

Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen volgde jarenlang bijna 200 demente ouderen. De onderzoeksresultaten vormen volgens Van Someren een internationale doorbraak in de toepassingsmogelijkheden van de chronobiologie en zijn van grote maatschappelijke relevantie. Deze relatief goedkope maatregel zal leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven voor vele ouderen en vermindering van de belasting voor vele verzorgers.

online adverteren www.m4n.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Licht remt depressie demente bejaarden"

  1. Volgens mij wisten ze de uitkomst van het onderzoek al op het moment dat ze er mee begonnen. Licht is goed voor mens en dier en plant. Je kunt niet zonder. Ik ben alleen benieuwd hoe de mensen het licht hebben ervaren. 1000 lux de hele dag is geen pretje. Dit is veel en het is nou niet echt sfeerverlichting..
    Je kan beter een lichttherapielamp kopen. Deze gebruik je in de ochtend, is nog intenser, maar de behandeling is relatief kort en je hebt er de gehele dag profijt van. Goed getimede blootstelling aan intens licht is beter dan de gehele dag veel licht. Dit heeft te maken met je biologische klok. Zelf adviseer ik mijn patienten een Litebook Elite. Mooi klein en mobiel en deze lamp hoef je dagelijks maar 15 tot 20 minuten aan te zetten. Te koop via goodlite.nl

Comments are closed.

Recente artikelen