Sint Lucas ziekenhuis Winschoten ontkent fraude

Array

Het Sint Lucas ziekenhuis in Winschoten ontkent opzettelijk fraude te hebben gepleegd. De directie reageert op een inval van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag.

De zorgwaakhond overweegt een onderzoek naar vermeende fraude op basis van interne e-mails waarin personeel wordt opgeroepen patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis verblijven als klinisch te registreren. Het ziekenhuis ontvangt dan meer verzekeringsgeld voor de patiënt.

Volgens de ziekenhuisdirectie zijn de bewuste e-mails te verklaren door een gebrek aan grote onduidelijkheid in de regelgeving omtrent opnameregistratie. De NZa beaamt dat er enige onduidelijkheid is rond de wet- en regelgeving, maar zegt dat de regels die hier van toepassing waren, zeer duidelijk zijn. 

Algemeen directeur Jan Cooijmans van het ziekenhuis is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik ben er van overtuigd dat wij binnen de regels werken. Omdat wij met twee registratiesystemen door elkaar moeten werken is er echter in de hele breedte onduidelijkheid over de opnameregistratie, daardoor zou het wel eens fout kunnen gaan.’’

Zorgverzekeraar Menzis heeft het ziekenhuis maandag om opheldering gevraagd. ,,Wij gaan er vooralsnog vanuit dat er geen sprake is van opzettelijke frauduleuze praktijken’’, aldus een woordvoerder na het gesprek. ,,Wij hebben de exclusieve toezegging ontvangen dat het geen beleid is binnen het ziekenhuis. Wij wachten nu verder af wat de NZa gaat doen’’, aldus Menzis. ,,Wij roepen het NZa wel op bij haar onderzoek rekening te houden met de onduidelijkheden die er rond de regelgeving bestaan.’’

Het NZa zegt hier in haar onderzoek rekening mee te houden, maar benadrukt dat de regelgeving rond het klinisch opnemen van patiënten duidelijk is. ,,Voordat we de inval hebben gedaan hebben we dat intern uiteraard goed bekeken. Volgens ons blijkt uit de e-mails echter dat er wel degelijk opzettelijk buiten de regels om is gewerkt’’, aldus een zegsvrouw. De resultaten van het onderzoek zullen zo snel mogelijk worden bekendgemaakt.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen