Slokdarmkanker vaak te laat ontdekt

Array

Jaarlijks krijgen 1500 mensen in Nederland slokdarmkanker. Omdat slokdarmkanker vaak in een laat stadium wordt ontdekt, is de overlijdenskans groot. Bij 70% van de patiënten is genezing niet meer mogelijk. Van alle slokdarmkankerpatiënten is slechts 10% na vijf jaar nog in leven. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders weinig weten over slokdarmkanker, de risicofactoren en de alarmsignalen. Reden voor de Maag Lever Darm Stichting om de noodklok te luiden én aandacht te vragen voor deze sluipende ziekte.

Het aantal patiënten met slokdarmkanker is tussen 1989 en 2003 meer dan verdubbeld. Uit onderzoek dat de MLDS heeft laten uitvoeren door Peil.nl blijkt dat Nederlanders niet goed weten welke factoren van invloed kunnen zijn op het ontstaan van slokdarmkanker. Ook wordt vaak niet alert gereageerd op alarmsignalen.

Het gevoel dat het eten niet goed zakt, is zo’n alarmsignaal. 25% geeft aan in dat geval niets te doen. Slechts 10% gaat naar de huisarts. Dit terwijl bij tijdige vaststelling van de ziekte, de kans op genezing aanzienlijk stijgt.

Ook blijkt dat 22% van de mensen die regelmatig last hebben van brandend maagzuur – een belangrijke risicofactor – niets doen. Het is onbekend bij Nederlanders dat wanneer er geen goede behandeling met de juiste medicatie plaatsvindt, de kans op slokdarmkanker toeneemt.

Campagne
Samen met de ambassadeurs Dirk Kuyt, Heleen Hoekstra en Monique Rigter vraagt de Maag Lever Darm Stichting tijdens de campagneweek van 9 tot en met 14 juni aanstaande aandacht voor de ziekte slokdarmkanker die in toenemende mate mensen treft. Kuyt verloor vorig jaar zijn vader aan slokdarmkanker. In 2003 overleed Johan Stekelenburg, man van Heleen Hoekstra en voormalig burgemeester van Tilburg. In 2004 verloor Monique Rigter haar man Wim Rigter, voormalig dj bij 3 FM.

“Preventie, voorlichting over de alarmsignalen en wetenschappelijk onderzoek zijn cruciaal in de strijd tegen slokdarmkanker. Door wetenschappelijk onderzoek kunnen de behandelingsmogelijkheden voor patiënten daadwerkelijk worden verbeterd. De MLDS website www.slokdarmkanker.info geeft informatie over de risicofactoren, de alarmsignalen en de ziekte. Om wetenschappelijk onderzoek te financieren en voorlichting te kunnen geven is geld nodig. Daarom gaan ruim 26.000 collectanten in de campagneweek langs de deuren”, aldus Hans Vroom, directeur Maag Lever Darm Stichting.

UPDATE: 

We hebben vandaag getracht om banners van de MLDS op medicalfacts.nl te plaatsen en hun video te laten zien. Helaas was de aanvraag te omslachtig. We vinden het jammer dat de MLDS niet wat flexibeler omgaat met welwillende websites die kosteloos hun uiting wil tonen en zo een bijdrage leveren aan een succesvolle campagne! 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen