Partij Brie de Meaux-kaas van Albert Heijn besmet met gevaarlijke listeria bacterie

Array

In een partij Brie de Meaux-kaas van Albert Heijn is een gevaarlijke bacterie ontdekt.Het gaat volgens een woordvoerder van de supermarktketen om de Listeria-bacterie. Het betreft de kaas Cleris brie de meaux 45+ 200 gram. Het gaat om de brie met productcodes 010601 en 010602. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.Besmetting met de bacterie kan een dag na consumptie, maar ook twee tot drie maanden later nog leiden tot griepachtige verschijnselen met soms zeer ernstige gevolgen. Albert Heijn heeft de Franse kaas inmiddels uit de schappen gehaald.

Listeriose is een bacteriële infectie met Listeria monocytogenes, die zich meestal uit als meningo-encefalitis en/of sepsis en soms gastro-enteritis, maar die ook asymptomatisch kan verlopen. Besmet voedsel is vrijwel altijd de bron van de infectie. Ziekteverschijnselen doen zich vooral voor bij zwangeren (ongeboren vrucht), pasgeborenen en immuno-incompetente personen zoals patiënten met maligniteiten of die onder behandeling zijn van cytostatica. Infecties van de huid zijn waargenomen bij dierenartsen.Listeria monocytogenes groeit zowel aeroob als anaeroob goed op de gebruikelijke voedingsbodems bij 3-42ºC en een pH van 6-9.6. Het is een saprofyt die in aarde en grondwater, bij mens en dier voorkomt. Een lage temperatuur en een vochtig milieu zijn ideale omstandigheden. De bacterie kan zeer lang onder extreme condities overleven en besmet gemakkelijk allerlei (voedsel)producten die met aarde, water of dieren in aanraking komen. In tegenstelling tot de meeste andere bacteriën kan L. monocytogenes zich bij koelkasttemperatuur vermenigvuldigen. Het organisme kan makkelijk 'endemisch' worden in bedrijven die levensmiddelen produceren.

Listeria is een bacterie die zich na invasie vanuit de darm intracellulair vermenigvuldigt en verspreidt. Op deze wijze onttrekt het organisme zich aan het humorale afweermechanisme en alleen cellulaire immuniteit biedt bescherming tegen infecties. Het organisme heeft een bijzondere affiniteit met het centrale zenuwstelsel.

De incubatietijd is meestal 2 tot 4 weken, maar varieert van enkele dagen tot enkele maanden.

Bij personen met een normale afweer kan de infectie asymptomatisch verlopen of als een mild ziektebeeld met griepachtige verschijnselen (koorts, spierpijn, maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree). Bij immuno-incompetente personen verloopt de infectie ernstiger, meestal als een gegeneraliseerde infectie met bacteriëmie, meningo-encefalitis of endocarditis en soms met pukkelige/puistachtige huidlaesies. Cerebritis is een bijzondere vorm van infectie, die waarschijnlijk regelmatig voorkomt maar bij ouderen moeilijk herkend wordt. Patiënten klagen over hoofdpijn en koorts en hebben tekenen van paralyse die kunnen lijken op een cerebrovasculair accident. Voorbijgaande bewustzijnsdalingen met cerebellaire symptomen kunnen het ziektebeeld compliceren.  Infectie bij zwangeren, met name in de tweede helft van de zwangerschap, kan leiden tot intrauteriene vruchtdood en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen kan het sepsis veroorzaken ('early onset', besmetting waarschijnlijk in utero) en meningo-encefalitis ('late onset', besmetting waarschijnlijk tijdens of na de geboorte). De letaliteit van klinische gevallen is hoog: algemeen 19-35% (hoe hoger de leeftijd, hoe groter de letaliteit), pasgeborenen (0-4 dagen) tot 50% (de letaliteit hangt sterk af van de termijn van de pasgeborenen: zeer hoog bij prematuren, veel lager na 37 weken zwangerschap), overige zuigelingen tot 30%, ouderen (>70 jaar) 60%, immunocompetenten die toch ziek worden 11%.

Doordat Listeria monocytogenes ook bij lage temperatuur (vanaf 3°C) groeit, is het bewaren van langdurig gekoelde consumptieartikelen risicovol. Infecties ontstaan vooral via het eten van voedsel dat besmet is met Listeria. Voorbeelden van risicoproducten zijn: zachte kazen zoals Brie en Camembert die met ongepasteuriseerde melk zijn bereid, paté en andere vleeswaren, gerookte of gemarineerde vis, gerookte mosselen, ongepasteuriseerde melk, kant-en-klare pannenkoeken en softijs.

Besmetting kan ook ontstaan door direct contact met besmet materiaal zoals ontlasting van dieren of mensen of met besmette grond. Verder kan er verticale transmissie optreden van moeder naar kind tijdens de zwangerschap of bij de geboorte.

De incidentie van listeriose in landen waar een meldingsplicht bestaat voor deze ziekte bedroeg 15 jaar geleden 7 à 12 personen per miljoen inwoners. Door het onderkennen van de ziekte en het nemen van hygiënemaatregelen bij de productie van levensmiddelen is de incidentie momenteel 2 à 3 personen per miljoen inwoners. Er zijn echter weinig gegevens beschikbaar van nietwesterse landen, waar de typische risicoproducten (gekoelde, kant-en-klare producten met lange bewaartijd) waarschijnlijk minder worden geconsumeerd dan in westerse landen, maar waar men wel weer meer in direct contact met dieren leeft.
Maatregelen ten aanzien van patiënt en contacten

Uitschakelen bron: zwangeren met koorts (>38,5°C) behandelen om infectie van de foetus te voorkomen. 

Beschermen contacten: meconium van pasgeborenen van mogelijk geïnfecteerde moeders onderzoeken (gramkleuring en kweek) en bij positieve bevindingen behandelen met anti-biotica.

Wering is vanuit het perspectief van de volksgezondheid niet zinvol. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen