Sneller duidelijkheid Menzis-klanten bij plastische chirurgie UMCG

Array

Klanten van Menzis die mogelijk een plastisch-chirurgische ingreep moeten ondergaan in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), weten voortaan binnen een dag of de ingreep wordt vergoed. Menzis en het UMCG hebben namelijk afgesproken dat het ziekenhuis de vergoeding beoordeelt. Dit scheelt de klanten dagen en soms weken wachten en de daarbij horende onzekerheid.Tot nu toe zorgde de afdeling plastische chirurgie er al voor dat de aanvraag voor de ingreep naar Menzis ging.

Nu kan de afdeling zelf de machtiging verstrekken of weigeren op basis van landelijk vastgestelde richtlijnen. "Patiënten weten nu binnen een dag of de behandeling wordt vergoed en kunnen daardoor sneller geholpen worden," aldus Bert Bruggeman, voorzitter Raad van Bestuur van het UMCG. "Door samenwerking met andere instellingen in de zorg, zoals Menzis, zorgen we ervoor dat patiënten geen hinder ondervinden van de muren tussen instellingen. Zo maken we de zorg patiëntgerichter."
Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke afspraak wordt gemaakt tussen een ziekenhuis en een zorgverzekeraar. "Sneller zekerheid voor de klant en minder rompslomp voor het ziekenhuis", stelt Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis. "Al sinds 2006 zijn we bezig de zogenaamde machtigingsaanvragen drastisch terug te brengen. Dit is weer een goede stap, want de chirurgen weten welke noodzaak er is voor een ingreep, maar nu ook of die zal worden vergoed. Ik ben heel blij dat we dit zo kunnen doen met het UMCG. Als het de komende maanden in de praktijk blijkt te werken, gaan we dit ook elders in het land afspreken."

De afspraak tussen Menzis en het UMCG betreft 28 ingrepen, variërend van borstverkleining tot buikwandcorrectie. De complete lijst is opvraagbaar bij onderstaande contactpersonen.

Recente artikelen