Bayer gaat tabaksplanten gebruiken voor de productie van medicijnen

Array

Een nieuwe productiefaciliteit voor therapeutische proteïnen werd op 16 juni geopend in Halle, Saksen-Anhalt. De ceremonie werd bijgewoond door gasten uit de wereld van de wetenschap, de politiek en het bedrijfsleven. In de toekomst zouden actieve stoffen in tabaksplanten kunnen worden gebruikt om nieuwe methodes te ontwikkelen voor het behandelen en voorkomen van ziekten waarvoor de huidige aanpak niet bevredigend is.
“Met dit project hopen wij de kans te vergroten nieuwe therapieën voor levensbedreigende ziekten te ontdekken waarbij wij gebruikmaken van geneesmiddelen die zijn verkregen met biotechnologische methoden,” aldus dr. Wolfgang Plischke, lid van het Raad van Bestuur van Bayer AG, die onder meer verantwoordelijk is voor innovatie. “Niet alle soorten kanker zijn hetzelfde. Er bestaan veel soorten tumorziekten die elk afzonderlijk moeten worden behandeld met specifieke actieve stoffen. Het doel is om dit proces te gebruiken voor de productie van een individueel geneesmiddel voor elke patiënt.” Deze toekomstgerichte technologie is een perfect voorbeeld van de innovatieve wijze waarop Bayer haar uitgebreide expertise in farmaceutisch onderzoek combineert met haar kennis van plantengenetica en biotechnologie.

Bij Icon Genetics in Bio-Zentrum Halle zijn momenteel 26 mensen bezig met onderzoek naar en de ontwikkeling van biotechnologische actieve stoffen die in planten worden geproduceerd. Deze stoffen zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor de behandeling van kanker of als vaccin tegen griep. De wetenschappers werken in laboratoria en broeikassen, die samen zo’n 1.000 vierkante meter groot zijn. Het nieuwe proefbedrijf heeft in Halle 11 nieuwe banen gecreëerd voor hooggekwalificeerde deskundigen, die grotendeels uit de regio komen. Bayer heeft Icon Genetics in 2006 overgenomen en sindsdien in Halle meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in het onderzoek naar geneesmiddelen die van planten worden gemaakt.

Biogeneesmiddelen bieden perspectief op het overwinnen van ziektes

Vandaag de dag wordt 15 procent van alle medicijnen geproduceerd met behulp van biotechnologie. Een op de vier nieuwe geneesmiddelproducten is een biologisch geneesmiddel waarvan het actieve bestanddeel is geproduceerd in bioreactoren, waarbij gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld bacteriën, biergist en insecten- of hamstercellen. Deze producten, en kankerbehandelingen in het bijzonder, gaan naar verwachting een steeds groter deel van de markt uitmaken.

De productie van “op maat gemaakte geneesmiddelen” door middel van biotechnologische processen is van groot belang. In tabaksplanten geproduceerde proteïnen kunnen snel en met hoge opbrengst worden verkregen. Dit biedt mogelijkheden voor therapieën die voorheen onuitvoerbaar waren door hun lange productietijd of hun geringe economische perspectief.

Voordat de tabaksplant kan beginnen met het produceren van een actief bestanddeel, moet de blauwdruk voor het geneesmiddel in kwestie eerst met behulp van agrobacteriën in de plant terechtkomen. De plant wordt met de kop naar beneden in een bad met een plantspecifieke bacteriële oplossing geplaatst. Een vacuümproces zorgt ervoor dat de plant de bacteriële oplossing door de poriën kan opnemen. De oplossing verspreidt zich door de tabaksplant en haar genetische informatie komt terecht in de cellen van de plant. De plant gebruikt vervolgens de daardoor ontstane blauwdruk om het actieve bestanddeel te produceren.

De eerste proteïne die geproduceerd is in het proefbedrijf in Halle en gebruikt gaat worden voor klinische ontwikkeling, is een patiëntspecifiek antilichaamvaccin voor de behandeling van het non-Hodgkinlymfoom (NHL). NHL is een kwaadaardige aandoening die het lymfevatenstelsel aantast. Het doel van de nieuwe therapie is om het immuunsysteem van de patiënt te activeren, waardoor het afweersysteem van het lichaam zelf de kwaadaardige cellen kan opsporen en vernietigen. De aanvang van Fase I klinisch testen staat gepland voor 2009. De in Halle verkregen therapeutische proteïnen moeten aan bepaalde eisen voldoen om in klinische studies te kunnen worden gebruikt.

“Deze faciliteit voor de productie van klinisch testmateriaal is een belangrijke stap richting het gebruik van onze technologie ten behoeve van onze patiënten,” zegt prof. Yuri Gleba, directeur en oprichter van Icon Genetics. “Door middel van onze technologie kan de tabaksplant grote hoeveelheden complexe verbindingen produceren voor medicinaal gebruik. Het is tevens een uiterst snelle, eenvoudige, veilige en goedkope methode.”

Recente artikelen