ZN steunt meldactie preferentiebeleid Consumentendezorg.nl

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verheugd over de meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) over het preferentiebeleid voor geneesmiddelen van zorgverzekeraars. Op de site http://www.consumentendezorg.nl kunnen zorgconsumenten een vragenlijst invullen om klachten en knelpunten te melden. De NPCF wil weten wat de ervaringen zijn van consumenten en wat zij belangrijk vinden. De actie gaat maandag 16 juni van start.

Algemeen directeur van ZN Pieter Hasekamp: "Nu apothekers hebben aangekondigd actie te gaan voeren tegen het preferentiebeleid is het zaak goed de vinger aan de pols te houden. Patiënten mogen niet de dupe worden van het ongenoegen van apothekers over het verlies aan bonussen op de medicijnen. Wij ontvangen signalen dat apothekers de patiënten willen laten betalen voor geneesmiddelen omdat ze weigeren de preferente goedkope geneesmiddelen af te leveren. Ook sluiting van de apotheek kan volstrekt niet door de beugel."

Forse daling geneesmiddelenprijs
Het preferentiebeleid houdt in dat zorgverzekeraars bij een aantal merkloze geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste variant(en) vergoeden. De werkzame stof van deze medicijnen is steeds dezelfde. Alleen het doosje ziet er anders uit en soms de vorm van de tablet of de kleur. De werking en veiligheid van de voorkeursmedicijnen is dezelfde als van de duurdere medicijnen. Door het preferentiebeleid zijn de prijzen van geneesmiddelen afgelopen maand fors gedaald. Dit levert een besparing op voor de overheid van honderden miljoenen euro's. Voor de verzekerde kan dit een besparing betekenen op het verplicht eigen risico van €150. De besparingen door het preferentiebeleid gaan ten koste van de bonussen die apothekers krijgen van de leveranciers van geneesmiddelen om te kiezen voor hun product.

Over Consument en de Zorg
Consument en de Zorg is een onafhankelijk initiatief van de NPCF, een koepelorganisatie voor patiënten- en consumentenorganisaties. Doelen zijn het verstevigen van de positie van zorgconsumenten en het bundelen van ervaringen met zorgorganisaties. Meer informatie is te vinden op http://www.consumentendezorg.nl.

Recente artikelen