Al meer dan 500.000 patiënten aangemeld in ION-database

Array

Elke Nederlander heeft recht op een vrije toegang tot kwalitatief hoogwaardige huisartsenzorg. Op huisartsenzorg gedurende vierentwintig uur per dag en zonder beperkingen. Op huisartsenzorg door een huisarts die de patiënt kent en zijn medische geschiedenis en medicatie vastlegt in een medisch dossier.
De stichting Inschrijving op Naam (ION) wil daarom bevorderen dat alle Nederlandse ingezetenen ingeschreven staan bij een BIG-geregistreerde en dus erkende huisarts. De stichting tracht dit doel onder andere te bereiken door de inrichting en het beheer van een database waarin elke Nederlander gekoppeld is aan een huisarts. De beschikbaarheid van deze database zal een bijdrage leveren aan de reductie van de administratieve lasten van de huisartsen, waardoor zij de beschikbare tijd voor de directe patiëntenzorg optimaal kunnen benutten. De database ondersteunt de huisartsen tevens bij het declareren van de zogenoemde inschrijftarieven bij de zorgverzekeraars.

Patiënt kan slechts bij één huisarts staan ingeschreven
Er bereiken de stichting veel vragen over het probleem dat ontstaat wanneer een huisarts zowel op de persoonlijke AGB code als op de praktijkcode dezelfde patiënt aanmeldt. 
De ION database is zo opgezet dat er slechts één huisarts (dus één AGB!) per patiënt kan zijn. Ofwel een patiënt kan slechts bij een huisarts staan ingeschreven. De combinatie met de mogelijkheid van het aanmelden ofwel op persoonlijke AGB ofwel op praktijk AGB leidt tot het probleem dat patiënten geblokkeerd raken. Het is nooit de bedoeling geweest dat een huisarts op zowel de persoonlijke als de praktijk AGB aanmeldt. De database kan niet controleren of een persoonlijke AGB bij een praktijk AGB hoort en vice versa.
De Stichting ION is nu met Vecozo in gesprek om te bezien hoe we dit op moeten lossen: enerzijds het nu ontstane probleem van de blokkering doordat een huisarts zelf twee keer heeft aangemeld en er dus geen discussie is over waar de patiënt thuishoort, Anderzijds hoe we dit dubbel door dezelfde huisarts/praktijk aanmelden kunnen voorkomen. 
De Stichting ION roept huisartsen op om zorgvuldig met het aanmelden van patiënten om te gaan en niet de patiënt zowel op de persoonlijke als op de praktijk AGB aan te melden.

Vanaf 1 juni 2008 ION database in gebruik
De Eerste Kamer heeft op 9 april 2008 de wet BSN in de zorg aangenomen. Vanaf 1 juni 2008 mag het BSN in de zorg worden gebruikt, een jaar later wordt dat verplicht. Huisartsen kunnen hierdoor vanaf 1 juni beschikken over de burgerservicenummers van hun verzekerde patiënten. Over de wijze waarop huisartsen de burgerservicenummers van hun patiënten kunnen verkrijgen, worden zij geïnformeerd door de LHV. De database van de stichting ION is reeds volledig operationeel. Dus kunnen huisartsen zodra zij daadwerkelijk beschikken over de BSN’s de bestanden van ingeschreven patiënten aanleveren aan die database.   Deze bestanden moeten namelijk behalve de NAW-gegevens van patiënten en de AGB-code van de huisarts ook de burgerservicenummers bevatten.
Op deze website staat alle informatie over de stichting Inschrijving op Naam en de ION-database bij elkaar in een overzichtelijk aantal informatieblokken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen