Meer meldingen van voedselinfecties bij de VWA in 2007

Array

Consumenten hebben bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 meer voedselinfecties gemeld dan in 2006. Bij de 621 meldingen bleek onhygiënische bereiding in restaurants (58%) en cafetaria (17%) of producten uit winkels (14%) in veel gevallen de oorzaak van besmetting. In 2006 kwamen 530 meldingen binnen van voedselinfecties. Het aantal meldingen door huisartsen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleef ongeveer gelijk (93).

Dit staat in het ‘rapport 'Registratie voedselinfecties en -vergiftigingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Voedsel en Waren Autoriteit, 2007' (RIVM)’ dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de VWA jaarlijks samen opstellen. Het RIVM schat de werkelijke omvang van voedselinfecties in op 300.000 tot 750.000 per jaar. Het aantal meldingen is lager omdat niet iedere zieke naar de huisarts gaat, of de VWA informeert. Meldingen vinden vooral plaats als consumenten verwachten ziek te zijn van producten die elders zijn bereid.

Het aantal ziekenhuisopnames was in 2007 relatief hoog (120), onder andere door een salmonellabesmetting in boerenkaas (62 opnames) en een norovirus-uitbraak in een scoutingkamp (37 opnames). In 2006 waren 27 voedselinfecties aanleiding voor ziekenhuisopname.

Voorkomen
Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen door goede keukenhygiëne, het verhitten en juist bewaren van voedsel. Het RIVM start daarom in samenwerking met onder andere de VWA, de GGD’en en het Voedingscentrum de voorlichtingscampagne ‘Wat je moet weten om veilig te eten!

Recente artikelen