Nieuwe stichting helpt allochtonen met kanker

Array

De onlangs opgerichte Stichting Allochtonen en Kanker (Stichting AK) is een nieuwe patiëntenvereniging die opkomt voor de belangen van allochtone kankerpatiënten en hun families. Stichting AK speelt een actieve rol bij de begeleiding, advisering, doorverwijzing en verbetering van de leefwereld en contacten van allochtone kankerpatiënten in Nederland. Daarnaast is de stichting een schakel tussen patiënten en gezondheidsorganisaties. KWF Kankerbestrijding ondersteunt en financiert de stichting AK, net als de andere 24 patiëntenorganisaties en hun koepel NFK (Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties).
Steeds meer allochtonen zullen kanker krijgen, vooral door de vergrijzing van de eerste generatie allochtonen. Kanker is een ingrijpende ziekte waar mensen uit verschillende culturen anders tegenaan kijken. Allochtonen beleven kanker vaak anders. Daarnaast  kampen zij vaak ook met een taalbarrière en kennisachterstand. De uitleg over wat kanker inhoudt, hoe levensbedreigend de ziekte kan zijn en wat het doel en de mogelijkheden van de behandeling zijn, komt niet altijd goed over. Ook omdat de manier waarop de zorg in Nederland is geregeld en de manier waarop dokters en verpleegkundigen met patiënten omgaan niet altijd aansluit bij de manier van leven van allochtone patiënten. Dit kan de gang naar de bestaande patiëntenorganisaties belemmeren.

Stichting AK richt zich niet op één soort kanker zoals de andere patiëntenorganisaties, maar op àlle allochtonen met kanker en hun naasten. Om met allochtonen met kanker in contact te komen, wil de stichting een landelijk netwerk (met lokale afdelingen) opzetten en laagdrempelige activiteiten organiseren. Via de afdelingen kunnen lotgenoten dan met elkaar in contact komen. Bovendien wijst de stichting allochtonen met kanker ook door naar andere patiëntenverenigingen. Voorzitter van de stichting, Mehmet Uygun: "De stichting AK wil kanker bespreekbaar maken en allochtone kankerpatiënten uit hun isolement halen. Wij bieden hulp en advies aan patiënten door mensen met dezelfde culturele achtergrond ".

Recente artikelen