Patholoog Rajgopal: “Door staar en tremor maakte hij fouten”

Patholoog Rajgopal M. (73), die in Canada in een schandaal verwikkeld is geraakt, heeft tijdens zijn werktijd bij de Daniel den Hoedkliniek nooit zelfstandig weefselfragmenten van patiënten beoordeeld. Rajgopal M., eind mei, in afwachting van een verhoor door het Medisch Tuchtcollege.De 73-jarige patholoog Rajgopal M. had de laatste jaren last van grauwe staar en trillende handen. Dat blijkt uit een medisch dossier over M. dat de Canadese autoriteiten recent hebben vrijgegeven.

„Hij had een significante tremor (een afwijking waardoor lichaamsdelen onwillekeurig schudden, red.) en erg slecht zicht,’’ aldus het onderzoek. Door de tremor zou hij grote moeite hebben gehad om nette weefselplakjes te snijden.

De vertroebelde ooglenzen belemmerden hem vervolgens bij de beoordeling van die coupes. „Fysiek gezien voldeed hij niet aan de eisen die aan een chirurgisch patholoog worden gesteld.’’

M., die tussen 1978 en 1994 werkte bij de afdeling pathologie van de Daniel den Hoed-kliniek in Rotterdam, onderging in 2006 twee staaroperaties. Beide ingrepen vonden plaats in de periode waarin hij een aantal ernstige beoordelingsfouten zou hebben gemaakt.

De Canades regering gaat er vanuit dat een nog onbekend aantal mensen als gevolg van beoordelingsfouten is overleden. Kankerpatiënten verklaarde hij gezond, terwijl gezonde mensen na diagnoses van M. op de operatietafel belandden.

Het ministerie van Volksgezondheid in Canada laat 24.000 weefselcoupes die M. tussen 1995 en 2007 beoordeelde in een ziekenhuis in de Canadese provincie New Brunswick opnieuw onderzoeken. In Nederland wordt vooralsnog geen onderzoek gestart, omdat M. bij de Daniel den Hoed-kliniek nooit zelfstandig weefsels beoordeelde.

Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht van het Canades onderzoek. Tot die tijd is M. op non-actief gesteld. Het Medisch Tuchtcollege in Canada ondervroeg Rajgopal M. eind mei. Daar bracht hij ter verdediging naar voren dat de werkdruk in het ziekenhuis extreem hoog was.

Recente artikelen