Seminar ‘Gezond ventileren: natuurlijk’

Array

Op weg naar goed functionerende woningventilatie

Op dinsdag 24 juni houdt DWA in samenwerking met het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) het seminar `Gezond ventileren: natuurlijk!'. Centraal staan de vragen: wat gaat er mis bij de ventilatie van nieuwbouwwoningen en hoe kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen. Het seminar is bedoeld voor woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten, bouwbedrijven, installateurs en andere belangstellenden. Er is vrijwel geen nieuwbouwwoning in Nederland met een goed functionerend ventilatiesysteem, zo blijkt uit onderzoek. Volgens de media vormen de meeste energiezuinige woningen een bedreiging voor de volksgezondheid. Er gaan zelfs stemmen op om balansventilatiesystemen te verbieden. De hoogste tijd dus voor een eerlijke analyse.
Ruggengraat

In de praktijk blijkt een goed functionerend ventilatiesysteem een haast onmogelijke zaak. Niet in de laatste plaats vanwege het voortdurende gevecht om tegen zo laag mogelijke kosten een installatie in de woning te krijgen. Goede ventilatie is echter van cruciaal belang voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Omdat woningen steeds beter geïsoleerd worden, neemt dit belang neemt alleen maar toe. Kortom, het ventilatiesysteem moet niet langer worden gezien als sluitstuk, maar als ruggengraat van de woninginstallatie.

Feit en fictie
Tijdens het seminar zullen diverse sprekers onderscheid maken tussen feit en fictie als het gaat om gezondheidsklachten van bewoners en oorzaken ervan. Op basis van de werkelijke feiten zullen partijen uit de bouwkolom vervolgens ingaan op de mogelijkheden om ventilatiesystemen in bestaande woningen te verbeteren en in toekomstige nieuwbouwwoningen een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren.

De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:
* Het verband tussen ventilatie en gezondheidsklachten in Vathorst (GGD Eemland)
* Ventilatieproblemen in Vathorst: feit en fictie scheiden (DWA)
* Bouwkundige kwaliteit en kwaliteit binnenmilieu (TU Delft/OTB)
* Het samenspel tussen de partijen in de bouwkolom (CIB)
* Aanpak ventilatieproblemen in bestaande woningen (woningcorporatie De Alliantie – Eemvallei)
* Gezond installeren (Uneto-VNI)
* Actieplan gezonde ventilatie (ISSO)
* Kwaliteitsborging (Vereniging leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA))

Op de informatiemarkt presenteren diverse leveranciers hun producten.

Meer informatie

Het seminar vindt plaats in DWA-kantoor De Thermo-Staete te Bodegraven en duurt van 13.00 tot 18.00 uur. Vanaf 12.30 uur bent u van harte welkom. Ter afsluiting is er een warm-koud buffet tot 19.00 uur. Deelname kost € 295,- per persoon. Voor meer informatie en aanmelden: zie www.dwa.nl.

Recente artikelen