Wageningen UR boekt doorbraak medicijnproductie in planten

Array

Een team van onderzoekers van onder andere Plant Research International en Wageningen Universiteit, is erin geslaagd om de zogenoemde glycosilering van eiwitten in planten, een stuk verder te ontrafelen en te sturen. Dat blijkt uit het onderzoek dat zij binnenkort publiceren in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Plant Cell. De onderzoekers verwachten dat met gebruik van deze kennis, planten beter ingezet kunnen worden voor de productie van therapeutisch eiwitten, een belangrijke groep van medicijnen. De vinding sluit aan bij de technieken die Plant Research International heeft ontwikkeld voor de productie van biopharmaceuticals in planten.

Eiwitten worden in planten, dieren en mensen uitgerust met een aantal suikerketens. Dit proces wordt glycosilering genoemd. De suikerketens zijn belangrijk voor de werking van vele eiwitten. De identiteit en de uniformiteit van de suikerketens is van groot belang voor de kwaliteit van therapeutische eiwitten.

De glycosilering van eiwitten bestaat in planten, mensen én dieren ruwweg uit drie stappen. Ten eerste worden er suikerketens opgebouwd. Deze suikerketens worden dan op speciale plaatsen aan het eiwit vastgemaakt. Daarna worden de suikerketens verder aangepast: er worden kenmerkende suikers aan de keten vastgemaakt.

Onderzoeker Maurice Henquet: “Wij hebben als eerste ter wereld een gen geïdentificeerd dat betrokken is bij de opbouw van de suikerketens, de eerste stap van de glycosilering”. Het blijkt dat de ketens uniformer worden wanneer de expressie van dit gen sterk vermindert. Er ontstaat vooral één type keten, die ook nog eens relatief eenvoudig is. De suikerketens die aan de eiwitten worden vastgemaakt, zijn daardoor een veel beter startpunt voor de verdere aanpassing, voor een optimale biologische werking als medicijn. Henquet: “We kunnen vanaf nu beter sturen in de glycosilering. Daardoor worden planten nog beter geschikt voor de productie van medicijnen.”

Plant Research International heeft meerdere publicaties en patenten op het gebied van verbeteren van glycosylering in planten, voor de productie van biopharmaceuticals.
Bij het onderzoek is samengewerkt met Prof. Dr. Ludwig Lehle van de universiteit Regensburg. Het onderzoek is mede gefinancierd door de onderzoeksschool Experimental Plant Sciences, het Centre for BioSystems Genomics (CBSG) en het Netherlands Proteomics Centre (NPC).

Ga naar de publicatie: “Identification of the gene encoding the α1,3-mannosyltransferase (ALG3) in Arabidopsis and characterization of downstream N-glycan processing
Meer over dit onderwerp   Ga naar de publicatie: “Identification of the gene encoding the α1,3-mannosyltransferase (ALG3) in Arabidopsis and characterization of downstream N-glycan processing” Contact Erik Toussaint Hoofd Communicatie Plant Research International 0317 – 480867 / 0317 – 481014 [email protected]   Maurice Henquet Onderzoeker Bioscience Plant Research International [email protected] »  meer Contact

Recente artikelen