Lichtpuntje in de kraamzorgen

Array

De afgelopen jaren zijn minder kraamverzorgenden opgeleid dan in de jaren daarvoor. Hierdoor is de uitstroom uit het beroep groter dan de instroom. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kraamzorg toe doordat families recht hebben gekregen op meer uren kraamzorg. De kraamzorg kampt hierdoor met een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures. Maar er blinkt een lichtpuntje: het aantal verkorte opleidingen voor kraamverzorgenden nemen sinds 2007 weer toe.

Dit blijkt uit onderzoek naar de arbeidsmarkt van kraamverzorgenden dat het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) uitvoerde.

In de periode 2005-2007 verlieten bij 26 kraamzorgopleidingen ruim 40% minder kraamverzorgenden de opleiding met een diploma dan in de jaren daarvoor. Er was gebrek aan belangstelling voor het werken in de kraamzorg. Soms was het voor de kraamverzorgenden in spé moeilijk om een stageplek te krijgen. Voor kraamzorgaanbieders waren er vooral financiële belemmeringen om nieuw personeel op te leiden.

Maar er is hoop dat de schaarste aan personeel in de kraamzorg zich zal oplossen. Het aantal opleidingsinstituten dat verkorte opleidingen aanbiedt, neemt sinds 2007 weer toe. Mogelijk is dit de reactie van opleidingen en aanbieders op het (dreigende) tekort aan kraamverzorgenden.

In de eerste helft van 2007 zijn er bij de kraamzorgaanbieders meer kraamverzorgenden vertrokken dan gekomen. De kraamzorgorganisaties hadden volgens het NIVEL-onderzoekoktober 2007 ruim acht vacatures per honderdwerknemers en driekwart van die vacatures was moeilijk te vervullen.

Om te voorkomen dat werknemers vertrekken, besteden de werkgevers vooral aandacht aan scholingsmogelijkheden en sociale activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat de kraamverzorgenden vrijwel allemaal positief zijn over hun werk. Volgens de sociale partners vraagt het beroep echter wel om een landelijke imagocampagne. Zij vinden het daarnaast wenselijk tot een permanente monitoring van vraag en aanbod van kraamverzorgenden te komen. 

Bron: NIVEL

Recente artikelen