Polbandje met chip stoort medische apparatuur

Array

Systemen die werken met op afstand afleesbare chips met informatie kunnen medische apparatuur verstoren. Het gaat om bijvoorbeeld polsbandjes met een elektronische identificatiecode.

Volgens onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en TNO hebben twee types van deze chips een storende invoed op 41 medische apparaten, die worden gebruikt op afdeling intensieve zorg en of in operatiekamers. De onderzoekers beschrijven dat in de editie van het tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) dat woensdag verschijnt.

De uitwisseling van gegevens via radiogolven door de chips beïnvloedt het functioneren van de medische apparaten. Het is voor het eerst dat veiligheidsrisico's van deze techniek voor ziekenhuizen zijn onderzocht.

De onderzoekers waarschuwen voor invoering van dit soort systemen zonder grondige studie en pleiten voor meer onderzoek op locatie. Voorafgaand aan installatie van een dergelijke systeem zou ter plekke, dus op de kamer of afdeling waar het systeem gebruikt gaat worden, moeten worden nagegaan wat de veiligheidsrisico's zijn.

Om de risico's te verminderen vinden de wetenschappers dat fabrikanten van medische apparatuur in de toekomst meer aandacht moeten besteden aan het reduceren van de stralingsgevoeligheid van hun apparaten.

Recente artikelen