Problemen bij kinderen na kankerbehandeling

Array

De kans dat een kind kanker overleeft is de laatste decennia sterk toegenomen. Voor kinderen met leukemie is de vijfjaars overlevingskans inmiddels zelfs 80%. Een goede ontwikkeling, maar er is ook een keerzijde. Op de lange termijn kan de behandeling van leukemiepatiëntjes ook schadelijke gevolgen hebben. Uit onderzoek van Annemieke Buizer blijkt dat de helft van de kinderen met leukemie na de behandeling lichte aandachtsproblemen heeft. Zij verwerken bijvoorbeeld trager informatie en kunnen minder makkelijk van de ene naar de andere opdracht switchen.

Invloed van leeftijd en geslacht
Uit het onderzoek blijkt verder dat meisjes gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van chemotherapie dan jongens. Waarom geslacht een rol speelt is nog niet bekend. Hier is nog verder onderzoek voor nodig. Ook leeftijd speelt een rol, hoe jonger het kind de behandeling ondergaat hoe groter de kans op aandachtsstoornissen. Overigens is de huidige behandeling met chemotherapie al effectiever en veel minder schadelijk gebleken dan de oude behandeling (schedelbestraling).

Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert Buizer om kinderen te blijven volgen na hun behandeling en nader onderzoek te doen naar onderliggende mechanismen van schade door chemotherapie op de lange termijn.

Recente artikelen