Toetsingscommissie gaat in individuele gevallen embryoselectie bekijken

Array

Een toetsingscommissie gaat in individuele gevallen bekijken of selectie van embryo's op ernstige erfelijke aandoeningen is toegestaan. Dat is de uitkomst van beraad binnen het kabinet over de onenigheid die over embryoslectie was ontstaan.

Vrijdag hakt het kabinet waarschijnlijk de knoop door, aldus ingewijden dinsdag na een overleg tussen vicepremier André Rouvoet en minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Het compromis houdt in dat er criteria komen voor de ernst en de aard van de aandoening waarop embryo's geslecteerd mogen worden. Ook spelen daarbij mogelijkheden voor behandeling en de psychische gesteldheid van de ouders een rol. De commissie bekijkt per geval in hoeverre aan deze voorwaarden is voldaan.

Enkele weken terug ontstond een conflict in de regeringscoalitie over embryoselectie. Bussemaker (PvdA) moest na verzet van Rouvoet (ChristenUnie) een brief intrekken waarin ze aankondigde dat de embryoselectie bij reageerbuisbevruchting zou worden uitgebreid. De ChristenUnie vreesde voor een ,,glijdende schaal'': embryo's zouden op steeds meer ziektes geselecteerd worden. De randvoorwaarden die het kabinet nu wil gaan hanteren bij embryoselectie, moeten die zorg wegnemen.

De Tweede Kamer gaat ervan uit dat het kabinet vrijdag een besluit neemt en heeft voor volgende week al een debat gepland. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM), het enige ziekenhuis waar embryoselectie is toegestaan, wil geen commentaar geven voordat het onderwerp in de ministerraad aan de orde is geweest. Het ziekenhuis kondigde na intrekking van de brief van Bussemaker aan toch door te gaan met de uitbreiding van embryoselectie.

Recente artikelen