Bloeddruk beter onder controle met internetzorg

Array

Advies en verstrekking van medicijnen via speciale patiëntenpagina’s op het internet in combinatie met bloeddrukmetingen thuis, helpen patiënten hun bloeddruk onder controle te krijgen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers vandaag in JAMA.

De wetenschappers wilden achterhalen of internetzorg zonder bezoek aan een arts haalbaar is. Zij wezen 778 patiënten met ongecontroleerde hoge bloeddruk toe aan een controlegroep die standaardzorg ontving, een groep die thuis bloeddrukmetingen uitvoerde en daarnaast advies kreeg via speciale internetpagina’s of een groep die naast de bloeddrukmetingen en advies via internet ook hun medicijnen via internet verstrekt kreeg. De patiënten konden onder meer hun artsen mailen, herhaalrecepten aanvragen en medische informatie opvragen.

Internetapotheek
Tussen de eerste twee groepen bleek weinig verschil in het percentage patiënten dat na 1 jaar hun bloeddruk onder controle had (31 en 36%). Het percentage lag echter aanzienlijk hoger in de groep die ook hun medicijnen via het internet verstrekt kreeg (56%). De wetenschappers vermoeden dat het succes van internetzorg moet worden gezocht in het feit dat het altijd beschikbaar is, waardoor patiënten wanneer het hen uitkomt de zorg kunnen krijgen die zij willen.

Bron: JAMA 2008;229:2857-67

Recente artikelen