CNV Publieke Zaak opent meldpunt drugsgebruik Gehandicaptenzorg

CNV Publieke Zaak wil samen met werkgevers een oplossing zoeken voor de toenemende drugshandel en het toenemende drugsgebruik in de Gehandicaptenzorg. Het actualiteitenprogramma Eén Vandaag meldde vandaag (donderdag 26 juni) dat dit steeds vaker voorkomt.

CNV Publieke Zaak bevestigt dat drugsgebruik en drugshandel plaatsvinden. Bestuurder Leon Vincken: “Het wil niet zeggen dat het overal voorkomt, maar leden bellen ons steeds vaker op dat er sprake is van drugsgebruik of drugshandel tijdens het werk. Dit gebeurt vooral in het westen van het land. Werknemers durven dit vaak niet aan de orde te stellen, omdat ze een grote loyaliteit hebben naar de cliënt, collega’s en de instelling. Ook zijn ze bang om als klokkenluider op te treden. Het risico hun baan te verliezen is dan zeer groot.”

Veilige werkplek
CNV Publieke Zaak vindt dat werknemers in de gehele zorg een veilige werkplek moeten hebben. Ook speelt kwaliteit van zorg hierin een belangrijke rol. “Voor veel werknemers wordt de zorg steeds complexer door de toename van het aantal psychiatrische patiënten, jeugdzorgcliënten met meervoudige problematiek en verslavingszorg”, aldus Vincken.

Maatregelen
CNV Publieke Zaak erkent dat het geen zaak is die een eenvoudige oplossing kent en wil daarom samen met werkgevers naar oplossingen zoeken. CNV Publieke Zaak wil in ieder geval eerst in kaart brengen hoe groot het probleem is. Werknemers in de gehandicaptenzorg kunnen met een formulier hun reactie kwijt en misstanden melden. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Daarnaast dient er in de ogen van CNV Publieke Zaak een bewijs van goed gedrag voor werknemers te komen. Dit is zeer urgent nu steeds meer uitzendkrachten worden ingeschakeld in de gehandicaptenzorg. Vaak hebben instellingen geen idee welke werknemers ze als uitzendkracht binnenhalen.

Recente artikelen