Rivaroxaban voorkomt bloedstolsels na heupprothese

Array

Het nieuwe antistollingsmiddel rivaroxaban voorkomt vaker bloedstolsels bij patiënten met een heupprothese dan het veelgebruikte enoxaparine. Dat schrijven internationale onderzoekers, waaronder Menno Huisman van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), vandaag in het gezaghebbende tijdschrift The New England Journal of Medicine. Ook patiënten die om andere redenen antistollingsmedicijnen gebruiken kunnen in de toekomst mogelijk profiteren van het middel.

Per jaar worden in Nederland ongeveer 20.000 heupprothesen geplaatst. Na de operatie krijgen patiënten één of meerdere weken lang een antistollingsmiddel, om bloedstolsels in de aderen (trombose) te voorkomen. Een groot internationaal onderzoek laat nu zien dat dagelijks een tablet met een vaste dosis rivaroxaban beter werkt dan de veelgebruikte onderhuidse injecties met enoxaparine.

Minder trombose
Wereldwijd deden ruim vierduizend heuppatiënten – onder wie 199 Nederlandse – mee aan het onderzoek. Gedurende vijf weken na hun operatie kregen ze dagelijks het nieuwe rivaroxaban of injecties enoxaparine. De injectiegroep kreeg neppillen en de pillengroep kreeg nepinjecties, zodat patiënten en artsen niet wisten wie in welke behandelgroep zat.

Bij patiënten in de tabletgroep ontstond minder vaak trombose in hun aderen en longslagaderen (longembolie) dan bij patiënten die injecties kregen (1,1% vs. 3,7%). “Deze trial is erg overtuigend”, aldus internist en coördinerend onderzoeker Menno Huisman van het LUMC. “De absolute getallen zijn klein, waarschijnlijk door de relatief goede gezondheid van de studiegroep, maar het verschil is zeker significant. Vooral trombose die nog geen symptomen veroorzaakte, kwam minder voor. Maar die vorm van trombose – vastgesteld door contrastonderzoek van de aderen – is wel voorspellend voor trombose mét symptomen.”

Bloedingen gelijk
Rivaroxaban lijkt iets meer ernstige bloedingen te veroorzaken dan enoxaparine, bij zes versus twee patiënten (0,3% vs. 0,1%). Die aantallen zijn echter zo klein dat het verschil niet significant is. “Bij antistollingsmiddelen betaal je meer effectiviteit vaak met meer bloeding”, aldus Huisman. “Dat nadeel lijkt bij dit middel beperkt” .

“De studie is een belangrijk startpunt voor onderzoek naar andere indicaties voor rivaroxaban, waaronder diepe veneuze trombose of longembolie en atriumfibrilleren”, aldus Huisman. In een onderzoek bij patiënten na knievervangende operaties waren de resultaten vergelijkbaar.

Bron:LUMC

Recente artikelen