Apothekers vrezen voor hun baan

0
442

Apotheken op de Veluwe vrezen voor hun voortbestaan nu het nieuwe prijsbeleid er definitief doorgedrukt is. Met het nieuwe beleid mogen apotheken van een groot aantal veelgebruikte medicijnen alleen de goedkoopste merken aan hun patiënten meegeven, merken die door de zorgverzekeraars worden bepaald. Volgens veel apothekers kan het nieuwe beleid wel eens de doodsteek voor hun bedrijf zijn. Zo denkt ook Krista Bregman, apotheker in Oldebroek, erover. Zij kijkt met angst en beven uit naar de dag van morgen, de dag dat het nieuwe beleid voor het eerst in werking gaat. "Er is een beeld ontstaan dat apothekers grootverdieners zijn, terwijl dat gewoon niet klopt. Door het nieuwe beleid komt ook de apotheek in Oldebroek in de gevarenzone. Dit moet niet te lang doorgaan, anders kunnen we gewoon de deuren sluiten. Je inkomsten gaan hard onderuit, dat kan ook niet anders met zo'n prijsverlaging."

De belangenorganisatie van apothekers KNMP vreest dat veel apothekers definitief kopje onder zullen gaan. De apothekers zeggen per ondernemer meer dan een ton aan omzet te verliezen. Per jaar gaat dat de sector zo'n 355 miljoen euro kosten. Veel winst blijft er niet over. "En dat moet je wel maken. Dat de prijzen van medicijnen omlaag gaan, dat vind ik niet zo'n probleem. Wel lopen we nu andere inkomsten mis", aldus een eveneens bezorgde Dirk Boom, die een apotheek in Hattem runt. "We gaan binnenkort verhuizen met onze apotheek, maar dit is een flinke domper op de verhuisvreugde. Voorheen kreeg je altijd kortingen bij de groothandel, nu moet je je medicijnen overal vandaan halen, dus dat voordeel is nu weg." Boom geeft aan dat de nieuwe regelgeving verstrekkende gevolgen kan hebben voor de toekomst van zijn 'medicijnwinkel'. "Op den duur zal je toch ergens drastisch moeten bezuinigen, niet uitgesloten is dat het personeel dan de dupe is. Het is niet te hopen, maar de toekomst ziet er wat dat betreft niet zonnig uit."

Apotheker Javad Ghaan Amini vreest ook voor de banen van het personeel in Nunspeet. "In de beginperiode zal het nog wel even loslopen, maar op den duur moet er ongetwijfeld gesneden worden. Dat kan niet anders. Een man of 25 lopen er hier nu rond, voor hen kunnen het zware tijden worden. Prijsverlagingen zijn goed, maar dit is te drastisch.