Bussemaker moet thuiszorgcontracten laten openbreken

SP-Kamerlid Renske Leijten is niet verbaasd over het bericht in het Financieel Dagblad dat 60 procent van de thuiszorginstellingen in de rode cijfers is beland en dat faillissementen dreigen. Leijten: “Met de invoering van de marktwerking hebben thuiszorginstellingen veel te lage prijzen voor de zorg geaccepteerd om hun ‘marktaandeel’ zeker te kunnen stellen. Mix dit samen met de bezuinigen op de zorgbudgetten en lagere indicaties voor zorg en je hebt een recept voor een failliete boedel. Ik vraag staatssecretaris Bussemaker nu om de leiding te nemen in een hersteloperatie voor de thuiszorg en onder andere de gemeentes de contracten open te laten breken om fatsoenlijke tarieven af te spreken zodat de instellingen niet over de kop gaan.”

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moeten thuiszorg instellingen met elkaar concurreren. Veel gemeenten hebben puur gekeken naar prijs, en zorginstellingen schreven zich dan ook verder onder de kostprijs van normale zorg in. Hierdoor zit 60% van de aanbieders nu in de financiële problemen. De ontstane situatie is reden voor de SP om zich grote zorgen te maken over de verdere aftakeling van de thuiszorg. Leijten: “De kwaliteit is al drastisch gedaald, maar als je deze cijfers ziet houd je je hart vast. De thuiszorg staat op de rand van de afgrond. Als ook maar een kwart van deze thuiszorginstellingen over de kop gaat, dan is de ramp niet meer te overzien. Voor mensen die zorg nodig hebben, en voor de werknemers wiens inzet en kwaliteit hiermee verloren gaat.

In februari presenteerde SP-leider Agnes Kant vijf wetswijzigingen om de WMO te verbeteren waarvan de staatssecretaris er inmiddels met twee aan de slag is gegaan. De kern is dat de marktwerking uit de wet moet worden gehaald en dat het geld dat gemeenten krijgen voor de zorg ook daadwerkelijk aan zorg wordt besteed. Leijten: “De cijfers in het Financieel Dagblad lijken me de laatste waarschuwing. Nog één stap verder, en er is geen weg meer terug. Bussemaker moet leiding gaan geven aan een hersteloperatie voor de thuiszorg. De marktwerking moet eruit, en thuiszorginstellingen moeten normale contracten worden aangeboden waarmee zij goede zorg kunnen leveren, tegen een fatsoenlijke prijs.

bron: http://www.sp.nl

Recente artikelen