Anorexia, het slankheidsideaal en een paspop

Vrijdag 4 juli trotseerde ik samen met Sabine Uitslag, politica van het CDA, een kunstzinnig beschilderde bakfiets in het centrum van Amsterdam. Ik zat niet alleen in de bak van de bakfiets, er stond een goed gevormde paspop met maatje 42 naast mij.

Onderzoek toont aan dat maar liefst 35 procent van de meisjes tussen 14 en 18 jaar eerst nog wil afvallen alvorens zij in bikini durft. 41 procent vindt het gaan, maar vindt het beter kunnen. En zelfs 10 procent is zwaar ongelukkig met haar uiterlijk.

Ergens wel begrijpelijk als je eens een kijkje neemt in een gemiddelde kledingwinkel-etalage. Niet alleen hebben de paspoppen een figuur van een gephotoshopte barbiepop, ook de grootse posters pronken met skinny beautiful bitches. Als ik die dame in de bikini zie die ik net gekocht heb, kan ik wel inpakken! Al doe ik mijn mooiste outfit aan, zelfs dan komt mijn figuur nog niet zo mooi uit als het hare. Die paspoppen zijn perfect. Geen mens is (gelukkig) perfect. Die etalages mogen dan wel vol staan met paspoppen met een maatje 34, maat 42 is toch echt de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw!

 Actie in de Kalverstraat, Sabine Uitslag en ik

De vakantie is net begonnen en de bikini moet weer aan! Tijd om een tegenreactie te geven aan het heersende slankheidsideaal. Althans, zo dachten Sabine Uitslag en ik erover. Er moet meer bewustwording ontstaan rondom dit positieve zelfbeeld-monster. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij ouders, leraren en hulpverleners.

Door de drukte van de Albert Cuypstraat heb ik mij samen met Sabine wankel voortbewogen van winkel naar winkel. Een cameraploeg van SBS, Hart van Nederland, volgde ons. We hebben winkels benaderd met de vraag of zij de pop wilden aankleden en in hun etalage wilden plaatsen, als een soort van statement dat ook zij vinden dat het tijd wordt voor verandering. Vooral in de Albert Cuypstraat waren de reacties enthousiast en positief. Winkels wilden daarentegen best anders, maar helaas was veel kleding niet leverbaar in de wat "grotere" confectiematen.

De grotere kledingwinkels waren minder enthousiast. Netjes van te voren benaderen zorgde voor snelle afwimpeling. Reacties in de trant van ”goeie actie, maar wij zijn net bezig met een nieuwe collectie en hebben er geen tijd voor” kwamen meerdere malen voorbij.

De mode-industrie blijft hard ontkennen dat zij iets te maken hebben met het extreem heersende slankheidsideaal en de groei van het aantal jonge meisjes met anorexia. Frapant dat juist de grotere winkels dan nu niet willen meewerken…

Diezelfde avond werd alles uitgezonden bij Hart van Nederland. Een stroom van positieve reacties volgde op mijn site. Dit was slechts een kleine actie en een aanzet tot veel meer actie. Wanneer veranderen we als maatschappij toch eens iets aan dat alles overheersende slankheidsideaal? Nagenoeg niemand kan eraan voldoen.

En nee, ik zeg niet dat meiden er anorexia door krijgen, maar geloof maar dat het er aan bijdraagt!

Voor meer informatie over mijn actie en over pro-ana sites zie: http://stop-pro-ana.hyve.nl Om de uitzending te bekijken van Hart van Nederland zie: http://www.hartvannederland.nl/item/10421/Gevecht_tegen_pro-ana_sites

Scarlet Hemkes

One thought on "Anorexia, het slankheidsideaal en een paspop"

 1. Ben van mening dat in de eerste plaats veel eerder moet worden ingegrepen door ouder(s) zelf,
  er wordt veel te weinig gelet op kinderen en dat blijkt dan ook
  anders vermeerdert de problematiek ook niet immers, en dat geldt niet alleen voor dit gedrag en handel.
  De meeste stoornissen onder de jeugd zijn niet van vandaag op gisteren. Echt niet.
  Met andere woorden, ook ouders zullen anders moeten leren omgaan met kinderen, en het belang van het kind ook.
  Te bizar voor woorden dat je ziet dat iemand letterlijk een aantal jaren anorexia heeft en ontwikkelt, terwijl ouders in gevallen er nauwlijks achterheen hebben gezeten om die kinderen in de hulpverlening te krijgen veel eerder bij wijze van spreken.
  En hoe dat komt?
  Niet weten waar de eigen grenzen liggen en denken het gaat wel over en dergelijke. Nou de opvoeding speelt wel degelijk mee.

Comments are closed.

Recente artikelen