MSD wint Galenus Geneesmiddelenprijs 2008 voor Januvia

Array

De Galenus Geneesmiddelenprijs 2008 is toegekend aan Januvia® (sitagliptine) van de firma MSD. Dit werd 27 mei bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in congrescentrum CORPUS te Oegstgeest.

De jury onder voorzittersschap van prof. dr. Henk Timmerman kwam tot de conclusie dat Januvia een zeer interessant geneesmiddel is, waarvan het werkingsmechanisme van het actieve bestanddeel is gebaseerd op een innovatief principe. Het indicatiegebied, diabetes mellitus type 2, vraagt om effectieve, veilige therapieen. Januvia lijkt, voor zover momenteel bekend is, zowel veilig als effectief te zijn en is aarom belangwekkend te noemen.

De Galenus geneesmiddelenprijs 2008 is aan Januvia van MSD toegekend omdat het volgens de jury het beste van alle kandidaten voldoet aan beide criteria, het niveau van de werkelijke innovatie en het belang voor de verbetering van de farmacotherapie.
Januvia is een nieuw bloedsuikerverlagend therapeuticum, toe te passen in de behandeling van patienten die lijden aan diabetes type 2; het wordt vooral toegepast in combinatietherapie met andere geneesmiddelen.
Het hoeft nauwelijks betoog dat een verbeterde therapie voor diabetici van groot belang is en het lijdt geen twijfel dat Januvia niet alleen effectief is maar ook een gunstig profiel ten aanzien van bijwerkingen heeft. Belangrijk is dat er minder vaak hypoglycemie wordt waargenomen bij oepassing van dit nieuwe geneesmiddel.

Het werkingsprofiel van het middel berust op remming van het enzym dipeptidylpeptidase, waardoor de afbraak van de incretines; endogene factoren die een belangrijke fysiologische rol spelen bij regulatie – de verlaging van de spiegel- van glucose in het bloed, wordt geremd. In dit profiel is het belangrijk dat de vraag naar insuline wordt verlaagd, waardoor de β- cellen als het ware worden gespaard.
Het actieve bestanddeel van Januvia is sitaglipine., een β -aminonozuur. Het molecuul bevat een asymmetrisch koolstof atoom en komt dus in een d- en een l-isomeer voor. Het viel de jury op dat in de documentatie dit feit wel vermeld wordt, maar dat het onduidelijk blijft welk isomeer wordt toegepast . Het is ook onvermeld in hoeverre de andere isomeer een verschillend profiel eeft van die welke nu is geïntroduceerd.

Concluderend; Januvia is een interessant geneesmiddel waarvan het werkingsmechanisme van het actieve bestanddeel is gebaseerd op een innovatief principe. Het indicatiegebied, diabetes type 2 vraagt om effectieve, veilige therapieen. Januvia lijkt, voor zover nu bekend is, zowel veilig als effectief te zijn en is daarom belangwekkend te noemen. De jury kent daarom de prijs aan dit geneesmiddel van MSD toe.

Inzendingen
Er waren dit jaar acht inzendingen, waaronder drie middelen voor de behandeling van kanker. Uit de kandidaten werden drie genomineerden geselecteerd, dat waren: Januvia®,(sitagliptine), Torisel® (temsirolimus) en Lucentis® (ranibizumab).
De winnaar van de Galenus Geneesmiddelenprijs Januvia® (sitagliptine) is de eerste van een nieuwe klasse orale glucoseverlagende middelen. Lucentis® (ranibizumab) is een nieuwe intravitreale behandeling voor natte maculadegeneratie. Torisel® (temsirolimus) is geïndiceerd bij de behandeling van niercelcarcinoom.
De overige kandidaten waren Equasym XL® (methylfenidaat), een middel bij de behandeling van ADHD. Exjade® (deferasirox) werkt bij de behandeling van secundaire ijzerstapeling. Nexavar® (sorafenib) verlengt levensverwachting en kwaliteit bij hepatocellulair carcinoom (HCC). Procoralan® (ivabradine) zorgt voor selectieve hartfrequentieverlaging met behoud van contractiekracht, geleiding en repolarisatie, coronaire dilatatie en bloeddruk. En tot slot Sprycel™ (dasatinib), biedt patienten met chronische myeloïde leukemie die vanwege resistentie of intolerantie uitbehandeld zijn met imatinib, een nieuwe kans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen