Teenslipper niet gezond voor je voeten

Array

Uit onderzoek van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot and Ankle Society blijkt dat teenslippers slecht zijn voor de voeten.

Vooral de slippers zonder voetbed leveren diverse klachten op. Dat meldt de Telegraaf donderdag, dat navraag deed bij de Nederlandse sportpodoloog André Kox. Ontsteking van de achillespees of het bindweefselband op de voetzool, irritatie van het scheenbeen en bot- en teenbreuken zijn veelgenoemde klachten.

"Na de zomervakantie krijg ik steevast massa's patiënten binnen met dit soort problemen. Hiervan is 99 procent veroorzaakt door teenslippers", zegt Kox in de ochtendkrant. "De dragers klauwen met hun tenen om de platte slippers mee te kunnen nemen. Hierbij dreunt de hiel van links naar rechts over het schoeisel en soms ook ernaast. Slippers zijn alleen goed bij het zwembad als bescherming tegen schimmels."

Kox zegt in het interview dat slippers met een voetbed de uitzondering op de regel zijn. "Dan wordt de hiel wordt opgevangen in een kommetje. Maar ik kan niet genoeg waarschuwen voor die nare teenslippers. Ook hoogleraar orthopedie in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht heeft bezwaren. "Wanneer je er een korte periode op loopt en afwisselt met goede schoenen, kan het weinig kwaad. Maar voor mensen die wat ouder zijn en waarbij spieren en banden wat zwakker zijn geworden, is het niet goed lang op slippers te lopen", zegt hoogleraar Geesink.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen