Apothekers verliezen kort geding

Array

Het door de apothekers aangespannen kort geding over het preferentiebeleid medicijnen is door hen verloren.De verzekeraars mogen het nieuwe preferentiebeleid dat per 1 juli is ingegaan en waarbij zij alleen de goedkoopste soort van de generieke medicijnen vergoeden, handhaven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten.

In de dagen voorafgaand aan het kort geding, blokkeerden zo'n twintig apothekers van het Landelijk Actie Comité Apothekers (LACA) de toegang tot het Nijmeegse hoofdkantoor van de verzekeringscombinatie Uvit. Met flyers en spandoeken werd het ongenoegen over het preferentiebeleid kenbaar gemaakt. De apothekers zeiden geen bezwaar te hebben tegen lagere prijzen maar wel tegen het feit dat hiermee hun vergoeding voor de praktijkkosten niet meer kostendekkend zou zijn.

Uvit is niet doof voor deze bezwaren maar vindt zich niet de eerst aangesproken partij; dat is het ministerie van VWS. Bovendien moet onafhankelijk onderzoek uitwijzen wat dan wel kostendekkend is. Dit onderzoekt toezichthouder NZA.

Uvit houdt ondertussen onverkort vast aan het preferentiebeleid. "Het gaat om geneesmiddelen met precies dezelfde samenstelling. Daarmee is de kwaliteit gewaarborgd. Het gaat immers om de werkzame stof en niet om de merknaam op het doosje", aldus Uvit-bestuurder Martin Bontje.

De klant ondervindt volgens Bontje al direct voordeel omdat het eigen risico minder snel 'volloopt'. "En lagere kosten van geneesmiddelen betekent een belangrijke bijdrage aan het betaalbaar houden van de zorg en de premie van onze klant. Wij zien de prijsdaling van de medicijnen als een teken dat de goede weg is ingeslagen om te komen tot echte martkwerking in de zorg."

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen