Artsen alert op gebruik slaapmedicatie

0
195

De huisartsen in de Stedendriehoek staan welwillend tegenover het initiatief vanuit het RIAGG IJsselland om ouderen te stimuleren minder slaap- en kalmeringsmiddelen te slikken. De verpleegkundig specialisten Els Schuijt en Marie-José Pepping van het RIAGG beginnen hiermee omdat zorgverzekeraars vanaf 1 januari deze medicijnen niet meer vergoeden.

Om te bevorderen dat ouderen minder afhankelijk zijn van deze middelen moet er echter wel een heel goede afstemming zijn met de huisartsen. Dit zegt regiomanager Jorg Arends van het bureau Oost-Nederland van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Apeldoorn.

De regionale huisartsen herkennen zich volgens Arends overigens niet in het beeld dat ze te gemakkelijk herhalingsrecepten voorschrijven. "Als huisarts moet je het kunnen verantwoorden als je van de standaard afwijkt."

De regiomanager vertelt dat huisartsen een heel grondige afweging maken voordat ze herhalingsrecepten voorschrijven. Het lijkt Jorg Arends overigens geen goede zaak om een deel van de verantwoordelijkheid voor herhaalrecepten van de huisartsen naar verpleegkundig specialisten over te hevelen. "We willen het in het belang van de patiënt graag in één hand houden."

Vorig artikelApothekers verliezen kort geding
Volgend artikelCampagne huiselijk geweld ouderen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.