Q-koorts blijft aanhouden

DEN BOSCH – In de eerste twee weken van deze maand hebben zich bij de GGD Hart voor Brabant al 155 mensen gemeld met Q-koorts. Voor dit jaar staat de teller op 432 voor wat betreft Noordoost-Brabant en een deel van Midden-Brabant.

Onlangs verklaarde GGD-arts Jos van de Sande dat er sprake was van een daling, maar het aantal meldingen blijft juist toenemen. Q-koorts is een griepachtige ziekte, die direct of indirect door geiten en schapen kan worden overgebracht. Tot vorig jaar werden in ons land gemiddeld vijftien gevallen per jaar gemeld.

De afgelopen twee weken kreeg de GGD Hart voor Brabant 155 meldingen. Daarmee is het totale aantal dit jaar 432. Tot vorig jaar werden in heel Nederland gemiddeld 15 gevallen per jaar gemeld.

Q-koorts werd tot voor kort gezien als een beroepsziekte onder veehouders. De ziekteverwekker wordt overgedragen door geiten, runderen en schapen. De meeste meldingen komen uit Bernheze, Landerd, Uden, Oss, Maasdonk en Lith. In deze gemeenten is meer dan een op de duizend inwoners besmet.

Q-koorts is een infectieziekte met klachten die op griep lijken. In sommige gevallen gaat de aandoening gepaard met longontsteking. Veruit de meeste zieken merken nauwelijks iets. Q-koorts is gevaarlijk voor bejaarden en zuigelingen, maar is met antibiotica goed te behandelen.

De GGD Hart voor Brabant gaat er vanuit dat er in zijn werkgebied verschillende besmettingshaarden zijn. Een exacte bron is echter nog niet gevonden.

De meeste gevallen worden genoteerd in de gemeenten Oss, Landerd, Uden en Bernheze. Slechts in negen van de 29 gemeenten die onder deze GGD vallen is de Q-koorts nog niet geconstateerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen