Borstzelfonderzoek wel regelmatig!

Vandaag komt DAG.nl met het bericht dat KWF/Kankerbestrijding stopt met de promotie van gestructureerde zelfcontrole op borstkanker. Uit verschillende onderzoeken zou zijn gebleken dat de maandelijkse controle niet tot minder sterfte aan borstkanker leidt. "MAAR Dat betekent echter niet dat zelfonderzoek zinloos is". "Het blijft belangrijk dat kanker vroeg wordt opgespoord en soms kan dat door zelfonderzoek in elk geval kennen vrouwen die zelfonderzoek doen hun borsten beter en merken het dus als er iets veranderd.

Ook al blijkt in grotere groepen dat er geen sterftevoordeel door die maandelijkse controles".  Vanaf november adviseerde KWF/Kankerbestrijding vrouwen elke maand hun borsten gestructureerd te onderzoeken. "Dat hoeft niet meer zo strak. Zorg dat je je lichaam kent, ga naar de bevolkingsonderzoeken en check je borsten af en toe onder de douche."KWF/Kankerbestrijding wijst vanaf nu ook op de negatieve gevolgen van zelfcontrole. "Vaak voelt een vrouw iets afwijkends, maar dan blijkt het achteraf geen borstkanker te zijn. Immers 1 op de 7 knobbeltjes in borsten blijken kwaadaardig te zijn. Zelfonderzoek is goed, maar je moet er niet van in de stress raken en teveel overhoop halen als artsen bevestigen dat er niets aan de hand is. En daarom is kennis belangrijk. En dat is nou net een onderdeel dat onderbelicht isin de onderzoeken. Overigens bleek uit diezelfde onderzoeken dat onze vorm van bevolkingsonderzoek bij opsporing van borstkanker weinig te bieden heeft. Nu is dat net weer een item waar het KWF haar advies niet op aanpast. Medicalfacts liet in nov 2007 al weten over deze kwestie, dat was het moment dat KWF haar advies aanpaste en niet afgelopen week zoals DAG ons wil doen geloven! Ook andere organisaties zijn onze mening toegedaan, zo heeft Care for Women haar beleid niet gewijzigd. Borstkanker is nog teveel taboe en teveel vrouwen weten nog te weinig over borstkanker.

Wist jij dat 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt in haar leven? Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in de westerse wereld. Eerst een beetje achtergrond over het ontstaan van borstkanker. Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen bestaan uit erfelijk materiaal, die we genen noemen. De genen bepalen wat de functie van de cel is in je lichaam. Zo hebben de cellen in je huid een andere functie dan in je klieren.

De cellen moeten zich, om goed te kunnen blijven functioneren, telkens vernieuwen door middel van celdeling. Zo kunnen de oude cellen opgeruimd worden en de nieuwe cellen aangemaakt worden. Tijdens dit proces kan er soms iets fout gaan, maar op dit moment is nog niet bekend waardoor dat precies komt. Wat we wel weten is dat dan door de deling de genen niet meer kloppen. Als er meerdere van die fouten in de genen blijvend zijn, vormt zich een foute cel.

Door de vermenigvuldiging van de foute cellen, kunnen deze samen een gezwel ook wel tumor genoemd veroorzaken. Als je zo’n tumor hebt hoeft niet per definitie te beteken dat je kanker hebt. Als het een goedaardige tumor is, verspreiden de cellen zich niet door de rest van het lichaam heen, maar blijven ze op de plek waar ze ontstaan zijn. Bij een kwaadaardig gezwel breiden de cellen zich wel door het hele lichaam heen uit en kunnen ze zo op meerdere plekken een gezwel vormen. Zo’n kwaadaardig gezwel wordt in de medische wereld ook wel een carcinoom genoemd. En omdat als het in je borst zit, een mammacarcinoom.

Borstkanker ontstaat dus in de cellen in het borstweefsel en dan vaak in kanalen van de melkklieren. Als je je bedenkt dat bij bijna de helft van de vrouwen het gezwel zich ontwikkelt aan de linkerbovenkant van de linkerborst of aan de rechterbovenkant van de rechterborst, lijkt er soort patroon zichtbaar te zijn. Toch zegt dit niet veel over manier waarop de ziekte verloopt en hoe de vooruitzichten zijn. Dat hangt van de genen in de cellen af en in welke mate deze kwaadaardig zijn. In ieder geval blijkt dat de vooruitzichten veel beter zijn als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Hoe weet ik wat mijn risico is op borstkanker?

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 11.000 vrouwen dezelfde afschuwelijke diagnose: borstkanker. Natuurlijk hoop je dat dit jou niet overkomt. Ondanks dat dit geen garanties zijn, zijn er toch een aantal factoren waarmee je een verhoogd risico hebt. Let daarom extra goed op als je

• Rookt
• Geen kinderen hebt of die pas na je 35e hebt gekregen
• Nooit borstvoeding hebt gegeven
• Voor je 12e jaar je eerste menstruatie had
• Pas na je 50e in de overgang gekomen bent
• Ouder bent dan 50 jaar
• Cysten van de melkgang heeft
• Regelmatig alcohol drinkt
• Langdurig hormonen hebt gebruikt voor bestrijding van overgangsklachten en/of botontkalking
• Overgewicht hebt

Ook zijn er andere factoren die bij het ontstaan van borstkanker een rol spelen. Misschien weet je al dat als het in jouw familie voorkomt, jij ook een verhoogd risico hebt op borstkanker. Maar wist je ook dat dit niet de enige risicofactor is? Ook ziektes die je vroeger gehad hebt en je leefstijl hebben invloed op het risico dat je loopt.

Toch betekent het niet dat als je geen van de risicofactoren hebt, je geen borstkanker zult krijgen. Helaas kunnen alle vrouwen (maar mannen ook) borstkanker krijgen. Het is daarom voor iedereen belangrijk om bewust te letten op veranderingen aan of in jouw borst. Bekijk en onderzoek je borsten dus regelmatig en zorgvuldig. Tegenwoordig is borstkanker namelijk in veel gevallen goed te behandelen, zeker als het op tijd ontdekt wordt. Zorg daarom dat je je zo snel mogelijk verder laat onderzoeken als je zelf iets ’verdachts’ voelt of ziet.

Wat kan ik doen om me te onderzoeken?

Het is belangrijk om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Als je tussen de 50 en 75 jaar bent, krijg je elke 2 jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Veel vrouwen vinden dit onderzoek niet erg prettig, maar toch is dit een hele goede manier om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Laat deze kans dus niet liggen!

Ook in periodes tussen de het bevolkingsonderzoeken in is het belangrijk om goed op afwijkingen in je borsten te blijven letten. Borstzelfonderzoek is een makkelijke manier om gestructureerd je borsten te bekijken.

Borstzelfonderzoek is een tijdje geleden een onderwerp van discussie geweest en was daardoor veel in het nieuws. Care for Women heeft alle ontwikkelingen op de voet gevolgd. Wij blijven erbij dat borstzelfonderzoek nuttig is. Hoe vaker je je borsten onderzoekt, hoe meer je gewend raakt aan de structuur van jouw borsten. Een verandering merk je dan veel sneller op. Misschien vind je het vreemd of ongemakkelijk om je borsten te onderzoeken, maar het is wel één van de effectiefste manieren om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. En merk je inderdaad een verandering, neem dan contact op met je huisarts. In de meeste gevallen hoef je je niet ongerust te maken. Een verandering aan de borst betekent lang niet altijd dat je borstkanker hebt, maar alleen je huisarts geeft je hier zekerheid over.

Het is dus belangrijk je borsten regelmatig te controleren. Wij adviseren dit minimaal een keer per maand te doen en dan bij voorkeur één week ná de menstruatie. In deze periode zijn je borsten over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie. Als je niet meer menstrueert, dan is het ook belangrijk dat je jezelf onderzoekt. Vaak uit borstkanker zich pas na de overgang. Kies er dus een vaste dag in de maand voor, zodat je gemakkelijk kunt onthouden wanneer het weer tijd is voor een onderzoek.

Maar dat is niet alles. Want als je dan beslist om dit te gaan doen, zorg er dan ook voor dat je goed weet hoe het moet. Maar al te vaak merken wij in de praktijk dat vrouwen enthousiast vertellen dat zij dit doen, maar als we dan vragen hoe dit niet de juiste methode is en dat is jammer.
Vind je het daarom moeilijk om zelf borstonderzoek te doen of wil je graag weten hoe je dit ook goed en deskundig doet, laat je hierover dan voorlichten. Maak eens een afspraak met de Care for Women verpleegkundige. Zij is speciaal opgeleid en kan u niet alleen meer vertellen over uw persoonlijke risico, maar ook over de verschillende vormen van kanker die bij vrouwen voorkomen. Zij kan je adviseren en leren je je borsten op een goede manier te onderzoeken, zodat je zelf goed in staat bent afwijkingen te herkennen en de kans om er tijdig bij te zijn aanzienlijk vergroot.

Een knobbeltje in je borst

Een knobbeltje in je borst. Vaak wordt gedacht dat dát betekent dat je alert moet zijn. En dat klopt. Maar er nog meer kenmerken die je gemakkelijk kunt herkennen en die kunnen duiden op borstkanker. Als je de volgende symptomen herkent, raadpleeg dan je huisarts.

•  een knobbeltje in je borst of in je oksel
•  een voor jou ‘vreemde’ zwelling in je borst of oksel
•  kuiltjes of deukjes in je huid
• een verkleurde plek op de huid die kan lijken op een sinaasappelschil
• vreemd aanvoelende klieren en pijn op één plek in je borst
•  veranderingen aan je tepel:
     o schilfering 
     o een ingetrokken tepel, die je voorheen niet had
     o een wondje dat niet goed geneest
     o afscheiding van bloed of ander vocht uit je tepel
     o huiduitslag die vlekkerig en rood is. 

Hulp als je kanker hebt

Maar wat als bij jou al kanker geconstateerd is? Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Dan kun je dus wel wat hulp gebruiken! Iemand die bijvoorbeeld meegaat naar het ziekenhuis, iemand die je helpt een pruik uit te zoeken als je je haar verliest na de chemokuur, die je helpt je lingerie uit te zoeken als je je borst hebt moeten afstaan, iemand met wie je kunt praten over je vragen en alles waar je verder nog mee zit. Iemand bij wie je je even niet beter voor hoeft te doen. Bij wie je gewoon jezelf kunt zijn, hoe je je ook voelt. Iemand die net als jij vrouw is, maar die ook als verpleegkundige is opgeleid om je op deskundige en professionele manier te helpen.

Een vriendin dus, met verstand van zaken. Iemand die weet waar ze het over heeft en je dus echt kan helpen op zo’n moment. Dat doet een Care for Women verpleegkundige. Zij heeft niet alleen de medische achtergrond om je te vertellen wat er allemaal gebeurt in je lichaam en tijdens behandelingen, maar ook de ervaring om je te helpen bij de gevolgen van zo’n diagnose. En ze neemt de tijd voor je. Want zorg gaat verder dan de deuren van het ziekenhuis!
Je kunt een Care for Women verpleegkundige bij jou in de buurt bereiken via: 0900-1481 (€ 0,10 p.m.).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen