Mechanisme ontwikkeling kanker na transplantatie ontrafeld

Array

Onderzoekers hebben een mechanisme ontrafeld dat een veroorzaker lijkt te zijn van kanker na transplantatie. De resultaten van hun onderzoek duiden erop dat het mogelijk moet zijn een groot aantal gevallen van kanker te voorkomen door adequate medicatie.

In het tijdschrift ‘Cancer Research’ van 15 juli 2008 publiceerden onderzoekers van de Harvard Medical School de resultaten van hun onderzoek bij muizen. Ze ontdekten dat cyclosporine (de werkzame stof in Neoral en Sandimmune) de aanmaak van het hormoon VEGF stimuleert. Dat hormoon, de vasculaire endotheliale groeifactor, versterkt de groei van nieuwe vaten.

Direct na de transplantatie is dat gunstig. Er worden dan extra vaten gevormd die het transplantaat van bloed voorzien. Maar als het orgaan eenmaal is gestabiliseerd is dat niet meer nodig. Het gevolg van het sterk verhoogde VEGF hormoon is dan voornamelijk de aanmaak van bloedvaten die de groei van tumoren stimuleren.

Dr. Soumitro Pal, leider van het onderzoek, schrijft dat het toepassen van een anti-VEGF therapie het aantal kankergevallen onder getransplanteerden binnen tien jaar zou kunnen doen dalen. Middelen daarvoor worden nu al gebruikt bij kankerpatienten. Bij muizen werkt deze theorie in ieder geval.

Het is nog niet duidelijk wanneer de therapie precies zou moeten worden ingezet. Vooral direct na de transplantatie is een verhoogd VEGF tenslotte positief.

‘Dit is waarschijnlijk niet het hele verhaal,’ zegt Pal, ‘maar het geeft ons wel een idee hoe we gebruik kunnen maken van bestaande of nieuwe therapieen om het risico op kanker in getransplanteerde patienten te verminderen.”

Bron: Cancer Research & Nier Nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen